Pravosodni sistemi držav članic

Justičné systémy členských štátov sú veľmi rozmanité a odrážajú sa v nich rozdiely vo vnútroštátnych tradíciách súdnictva.

Sodišča

Večina držav članic ima različne vrste sodišč. Na splošno se lahko določijo tri glavne vrste sodišč:

Redna sodišča splošne pristojnosti ponavadi obravnavajo spore v civilnih zadevah (tj. spore med državljani in/ali podjetji) in/ali kazenskih zadevah. Poleg rednih sodišč splošne pristojnosti je veliko držav članic ustanovilo sodišča za posebne zadeve, kot so spori med organi javne uprave in državljani ali podjetji (upravne zadeve itd.).

Poleg tega ima več držav članic institucijo ali sodišče, ki zagotavlja spoštovanje njihove ustave. Veliko teh sodišč ali institucij se lahko zaprosi za presojo skladnosti določenega predpisa ali zakonodaje z ustavnimi zahtevami. Nekatera izmed njih lahko obravnavajo zadeve posameznikov, a ponavadi le, če so bila prej že izčrpana vsa druga pravna sredstva.

Poleg informacij na straneh posamezne države (glej seznam zastav na desni strani) so dragocene informacije na voljo tudi na naslednjih evropskih spletnih straneh (naslednji seznam je lahko neizčrpen):

Iskanje pristojnega sodišča

Če sodelujete v sodnem postopku ali če pričakujete, da boste v njem sodelovali, boste morali ugotoviti, katero sodišče je pristojno za obravnavo vaše zadeve. Če vložite zahtevek pri napačnem sodišču ali če obstaja spor o pristojnosti, lahko tvegate precejšnjo zamudo v postopku ali celo zavržbo tožbe zaradi nepristojnosti.

Če ima sodna zadeva čezmejni element in vključuje, na primer, stranki, ki živita v različnih državah članicah, boste morali najprej ugotoviti, v kateri državi članici bi moral teči postopek. Stran portala „Predložitev zadeve sodišču“ vas lahko vodi skozi ta postopek.

Drugi pravosodni organi in institucije

Poleg sodišč v večini držav članic pravosodni sistem obsega tudi druge pravosodne organe in institucije, ki opravljajo javno službo, kot so državni tožilci ali v določenih primerih državni pravobranilci, notarji ali sodni izvršitelji. Glede odvetnikov, notarjev in sorodnih poklicev s pomembnimi nalogami v pravosodnem sistemu si oglejte stran o pravniških poklicih.

Državno tožilstvo, ki se šteje za del pravosodnega sistema v mnogih državah članicah, ima bistveno vlogo v kazenskih postopkih. Pristojnosti in položaj državnih tožilcev se od države članice do države članice znatno razlikujejo. Sorodne informacije so dostopne z izbiro zastave ustrezne države članice na strani redna sodišča splošne pristojnosti in tudi na naslednjih spletnih straneh:

Zadnja posodobitev: 17/11/2021

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.