Kézikönyv

3.2. Általános jellegű intézkedések és minőségi elvek

47. A videokonferencia rendszerét úgy kell felállítani, hogy az érintett személyek világos képet kapjanak arról, hogy mi történik a külföldi helyszínen (a megkereső vagy a megkeresett hatóság helyszínén). A vizuális és audiokapcsolat minőségét illetően az alapelv az, hogy az érintett személyek érdekeit megfelelően figyelembe kell venni. Következésképpen a videokonferencia rendszerének kiváló minőségűnek kell lennie. Csak így jelentheti a videokonferencián keresztül lefolytatott kihallgatás a szemtől-szembeni kihallgatás ésszerű alternatíváját. Konkrétabban ez azt jelenti, hogy a hangot és a képet pontosan harmonizálni kell, és észlelhető időbeli eltérés nélkül kell reprodukálni. Továbbá pontosan észlelhető kell, hogy legyen az érintett személyek külső megjelenése, arckifejezései és gesztusai.

Videokonferencia-berendezés

48. A videokonferencia-berendezés használatát megkönnyítendő a berendezés minden alkotóelemét a lehetőség szerinti mértékben ugyanolyan típusú berendezések és ugyanolyan beállítás alapján kell egységesíteni. A videokonferencia-berendezést lehetőség szerint integrálni kell a tárgyalóterem bevett munkafolyamataiba és infrastruktúrájába. A bírósági teremben a videokonferencia-eszközöket a lehető legnagyobb mértékben úgy kell felállítani és használni, hogy hagyományos bírósági ülés érzését keltse. Az alábbi szakaszokban a kép, világítás, hang és a berendezés (kamerák, mikrofonok és képernyők) elhelyezése és használata kerül tárgyalásra,

Utolsó frissítés: 17/11/2021

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.