Instanțe judecătorești naționale

Instanțele judecătorești de drept comun reprezintă nucleul sistemelor judiciare ale statelor membre. Acestea soluționează o parte importantă a proceselor. Domeniul competenței lor diferă foarte mult. Aici puteți găsi informații privind instanțele judecătorești de drept comun și competența lor pentru fiecare stat membru.

În majoritatea statelor membre, instanțele judecătorești de drept comun soluționează două tipuri principale de procese:

  • procese penale, cum sunt cele care au ca obiect infracțiuni (precum furt, distrugere, fraudă etc.); aceste instanțe pot dispune sancțiuni și sunt adesea denumite „instanțe penale”;
  • procese civile, cum sunt cele care au ca obiect litigii între cetățeni și/sau societăți (de exemplu, probleme legate de chirie, un contract de servicii sau un divorț etc.); aceste instanțe sunt adesea denumite „instanțe civile”

Pentru informații detaliate de la nivel național, selectați drapelul țării care vă interesează.

Ultima actualizare: 17/11/2021

Această pagină este administrată de Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o răspundere în legătură cu oricare din informațiile sau datele conținute în prezentul document sau la care acesta face referire. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor în cazul paginilor de internet ale Comunității Europene.