Roditeljska odgovornost – skrbništvo nad djecom i prava na kontakt

Roditeljska odgovornost znači sva prava i obveze prema djetetu i njegovoj imovini. Iako taj pojam nije jednako definiran u svim državama članicama, obično obuhvaća skrbništvo i prava na posjećivanje. Ako ste par iz dvije države s jednim djetetom ili više njih i sada se rastajete, morat ćete se dogovoriti o skrbništvu nad njima.

Gdje početi?

Što je skrbništvo? Što su prava na posjećivanje?

Sve dok roditelji žive zajedno, obično imaju zajedničko skrbništvo nad djecom. Međutim, ako se roditelji rastanu ili razvedu, moraju odlučiti kako će u budućnosti izvršavati svoje odgovornosti.

Roditelji mogu odlučiti hoće li dijete naizmjenično živjeti s oba roditelja ili s jednim roditeljem. U potonjem slučaju drugi roditelj obično ima pravo posjećivati dijete u određeno vrijeme.

Pravo skrbništva obuhvaća i druga prava i obveze u vezi s obrazovanjem djeteta i skrbi o djetetu, uključujući pravo na zaštitu djeteta i njegove imovine. Roditelji obično imaju roditeljsku odgovornost za dijete, no roditeljska odgovornost može biti dodijeljena i ustanovi kojoj je dijete povjereno.

Tko odlučuje o skrbništvu i pravima na posjećivanje?

Roditelji mogu odlučiti o tim pitanjima međusobnim dogovorom. Ako roditelji ne mogu postići dogovor, može im pomoći izmiritelj ili odvjetnik. Posjetite poveznicu na dnu stranice i potražite izmiritelja.

Ako roditelji ne mogu postići dogovor, vjerojatno će morati ići na sud. Sud može odlučiti da će skrbništvo nad djetetom imati oba roditelja (zajedničko skrbništvo) ili jedan roditelj (isključivo skrbništvo). U slučaju da samo jedan roditelj dobije skrbništvo, sud može odlučiti o pravima na posjećivanje drugog roditelja.

U slučaju para iz dvije države, propisima EU-a određeno je koji sud ima nadležnost za rješavanje tog predmeta. Posjetite poveznicu na dnu stranice i potražite nadležni sud.

Glavni je cilj izbjeći da oba roditelja pristupe sudu u svojoj državi i da se donesu dvije odluke za isti predmet. Načelo je da je nadležan sud u državi u kojoj dijete obično živi.

Hoće li odluka suda biti izvršena u drugoj državi EU-a?

Mehanizmom za priznavanje i izvršenje odluka osigurava se da se odluka suda nakon izdavanja primjenjuje u drugim državama EU-a. To olakšava osobama s roditeljskom odgovornošću da ostvare svoja prava.

Sudska odluka o pravima na posjećivanje bit će priznata u drugoj državi članici EU-a bez bilo kakvog posebnog postupka, čime se podržava odnos djeteta s oba roditelja.

Koja se pravila EU-a primjenjuju?

Pravila kojima se uređuju prekogranična pitanja djece i roditelja dio su Uredbe Bruxelles II.a. Ta se pravila jednako primjenjuju na svu djecu bez obzira jesu li rođena u bračnoj zajednici. Uredba Bruxelles II.a temelj je pravosudne suradnje EU-a u bračnim stvarima i stvarima povezanim s roditeljskom odgovornošću. Ta se Uredba od 1. ožujka 2005. primjenjuje u svim državama članicama osim Danske.

Za detaljne informacije koje se odnose na određenu zemlju odaberite odgovarajuću zastavu.

Ostale poveznice

Posljednji put ažurirano: 25/11/2021

Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.