V kateri državi članici?

Ugotovite, na katero sodišče v kateri državi članici se lahko obrnete, če prizadevanja za sporazumno rešitev spora s podjetjem, strokovnjakom, delodajalcem, družinskim članom ali drugo osebo v vaši državi ali tujini niso obrodila sadov.

Če gre za spor z nacionalnim elementom, morate ugotoviti samo, katero sodišče je pristojno. Če vložite zahtevek pri napačnem sodišču ali če obstaja spor o pristojnosti, lahko tvegate precejšnjo zamudo v postopku ali celo zavržbo tožbe zaradi nepristojnosti.

Vse države članice imajo različna pravila o pristojnosti, ki določajo porazdelitev pristojnosti med sodišči na njihovem ozemlju.

Če gre za spor z mednarodnim ali čezmejnim elementom, morate ugotoviti oboje: katero sodišče in v kateri državi članici je pristojno. Odgovor na ti vprašanji ima lahko pomembne posledice. Če se morate pravdati v tujini, to lahko pomeni dodatne neprijetnosti ali stroške, na primer, ker je treba vaše izjave prevesti, ker je treba najeti odvetnika v državi članici, v kateri poteka postopek, ali zaradi poti do sodnih obravnav.

Pri iskanju pristojnega sodišča za določeno zadevo vam pomaga iskalnik v Evropskem pravosodnem atlasu za civilne zadeve. Vsebuje imena in naslove vseh sodišč držav članic, ki so pristojna v civilnih in gospodarskih zadevah (sodišča prve stopnje, pritožbena sodišča itd.) ter geografska območja njihove pristojnosti.

Obiščite tudi strani o:

Ko ste ugotovili, katero sodišče in v kateri državi članici je pristojno, lahko predložite zadevo sodišču – glejte stran Kako postopati.

Zadnja posodobitev: 17/11/2021

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.