Szakértő keresése

Több megjelenítéseKevesebb megjelenítése

Tájékoztatás a szakértők kereséséről az uniós országokban.

A szakértő olyan személy, akit a bíróság vagy a felek azzal a céllal jelölnek ki, hogy a bírósági eljárás során egy bizonyos témában szakértelmet biztosítson. Abban az esetben is a bíróság részére végzi feladatát, ha a felek jelölték ki.

Általában a nemzeti jogszabályok határozzák meg a szakértők feladatait és felelősségi körét. A legtöbb ország követelményeket (oktatást, képzést és/vagy képesítést) ír elő a bírósági eljárásokban szakértőként való elismeréshez. Jelenleg nincs megállapodás a tagállamok között az (igazságügyi) szakértőkre vonatkozó követelményekről, és a nemzeti nómenklatúrák jelentősen eltérnek egymástól.

A szakértőknek számos típusa létezik:

  • A szakértő tanú feladata, hogy értelmezze a tényeket és/vagy a műszaki szakértelmén vagy tapasztalatain alapuló véleményt adjon a felek érveinek tisztázása érdekében;
  • A műszaki szakértő feladata műszaki vagy tudományos kérdésekben vélemény nyilvánítása;
  • A jogi szakértővel a külföldi jogra alkalmazandó szabályokról, gyakorlatokról és jogokról lehet konzultálni;
  • Egyéb szakértők.

A szakértőkről és szakértelemről szóló nemzeti adatlapok tájékoztatást nyújtanak a meglévő nemzeti szakértői jegyzékekről és nyilvántartásokról, a szakértőkkel szemben támasztott követelményekről, a szakértők javadalmazásáról és felelősségéről, valamint a szakértői eljárások lefolytatásáról.

 

Ezeket a nemzeti adatlapokat az Európai Szakértői Intézet (EEEI) állította össze az Európai Bizottság Jogérvényesülés programja által finanszírozott „Szakértőt keres” projekt keretében.

Utolsó frissítés: 17/11/2021

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.