In de Republiek Slovenië bestaat het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken (EJN) uit 3 contactpunten en 23 leden.
De contactpunten zijn ambtenaren van het Sloveense Ministerie van Justitie, wat betekent dat het werk van de contactpunten dagelijks kan worden beheerd en gecoördineerd.
In Slovenië valt internationale rechtshulp in burgerlijke en handelszaken onder de verantwoordelijkheid van de districtsrechtbanken (okrožna sodišča), waarvan er elf zijn. Dit betekent dat Slovenië, overeenkomstig artikel 2, lid 1, punt d), van het besluit van de Raad betreffende het EJN(1), een vertegenwoordiger van elke districtsrechtbank als lid van het EJN heeft aangewezen. Slovenië heeft ook een gespecialiseerd lid van het netwerk (een rechter) aangewezen die bevoegd is op het gebied van justitiële samenwerking in familiezaken.
Bovendien werden in 2019 vier leden van het netwerk (districtsrechters) benoemd die bevoegd zijn voor Verordening (EU) nr. 650/2012 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen en de aanvaarding en de tenuitvoerlegging van authentieke akten op het gebied van erfopvolging, alsmede betreffende de instelling van een Europese erfrechtverklaring, en werden vier leden van het netwerk (districtsrechters) benoemd die bevoegd zijn voor EU-procedures (Europees betalingsbevel, procedure voor geringe vorderingen, Europese executoriale titel).
Na wijziging van de EJN-beschikking(2) in 2009 mochten ook vertegenwoordigers van andere juridische beroepen samenwerken binnen het EJN. Bijgevolg zijn sinds 2011 de Kamer van notarissen van de Republiek Slovenië (Notarska zbornica Republike Slovenije), de Orde van advocaten van de Republiek Slovenië (Odvetniška zbornica Republike Slovenije) en de Kamer van gerechtsdeurwaarders van Slovenië (Zbornica izvršiteljev Slovenije) eveneens lid van het netwerk.
De deelname van rechters en andere juridische beroepsbeoefenaren aan het EJN is van essentieel belang om de doelen van het EJN te verwezenlijken, omdat hierdoor de directe samenwerking tussen rechters en andere juridische beroepsbeoefenaren mogelijk is, wat belangrijk is voor een soepelere afhandeling van de concrete zaken die voor de rechtbanken komen.
De contactpunten en leden van het EJN communiceren veel met elkaar en doen dit afhankelijk van de behoeften per e-mail, telefonisch en persoonlijk. Ook komen zij jaarlijks samen tijdens nationale bijeenkomsten.
(1) Beschikking van de Raad van 28 mei 2001 betreffende de oprichting van een Europese justitiële netwerk in burgerlijke en handelszaken (PB L 174 van 17.6.2001), gewijzigd bij Beschikking nr. 568/2009/EG van het Europees Parlement en de Raad (PB L 168/2009 van 18.6.2009).
(2) Beschikking nr. 568/2009/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2009 tot wijziging van Beschikking 2001/470/EG van de Raad betreffende de oprichting van een Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken (PB L 168/2009 van 18.6.2009).