Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetgeving en jurisprudentie

Toepasselijke wetgeving voor EU-burgers en jurisprudentie

De wetgeving in de EU en haar lidstaten garandeert de fundamentele rechten en vrijheden van de burgers. Elk land heeft zijn eigen wetgeving, rechtsstelsel en grondwettelijke bepalingen. Daarnaast zijn alle lidstaten gebonden aan het EU-recht en het internationaal recht. De jurisprudentie bestaat uit de beslissingen van de gerechten wanneer deze de rechtsvoorschriften uitleggen die worden toegepast in rechtszaken. Deze beslissingen kunnen worden geraadpleegd in doorzoekbare databanken. De toegang tot de meeste van die databanken is kosteloos, maar voor bepaalde databanken moet u betalen.

EU-recht

De Europese Unie (EU) heeft een eigen rechtsstelsel en een eigen recht - de belangrijkste regels en beginselen zijn neergelegd in de oprichtingsverdragen. De EU kan wettelijke en wetgevingsbesluiten aannemen, die door de lidstaten moeten worden gerespecteerd en toegepast.

Nationale wetgeving

Elke lidstaat van de Europese Unie (EU) heeft zijn eigen recht en rechtsstelsel. Het recht van de lidstaten kan bestaan uit wetgeving op nationaal niveau (of nationale wetgeving, die overal in een bepaalde lidstaat van kracht is) en wetgeving die alleen in een bepaald gebied, een bepaalde regio of een bepaalde stad geldig is.

Internationaal recht

Het internationaal recht bestaat uit het geheel van regels die door staten of naties worden erkend als bindend in hun onderlinge betrekkingen, waaronder hun betrekkingen met internationale organisaties. Het internationaal recht is doorgaans opgenomen in overeenkomsten tussen soevereine staten en/of afgeleid uit dergelijke overeenkomsten.

Databank consumentenrecht

Een instrument om iedereen gemakkelijk toegang te geven tot nationale voorschriften tot omzetting van de belangrijkste EU-consumentenrichtlijnen in de lidstaten van de EU.

Glossaria en vertalingen

Op deze pagina vindt u een kort overzicht van bestaande woordenlijsten (glossaria) en meertalige ‘thesauri’ op Europees niveau.

EU-rechtspraak

Terwijl het EU-recht moet worden toegepast door alle rechtbanken van de lidstaten (ongeacht of het om een nationale, regionale of lokale rechtbank gaat), zorgt het Hof van Justitie van de Europese Unie ervoor dat het EU-recht in alle lidstaten op dezelfde wijze wordt uitgelegd en toegepast. De EU-jurisprudentie wordt derhalve voornamelijk ontwikkeld door het Hof van Justitie van de Europese Unie.

De europese identificatiecode voor jurisprudentie (ECLI)

De Europese identificatiecode voor jurisprudentie (ECLI) is ontwikkeld ter vergemakkelijking van het correct en ondubbelzinnig aanhalen van uitspraken van Europese en nationale rechtbanken. Dankzij een set uniforme metagegevens zullen de zoekmogelijkheden voor jurisprudentie worden verbeterd.

Nationale jurisprudentie

De rechtbanken van de lidstaten van de Europese Unie (EU) passen het recht van de relevante lidstaten en van de EU toe en interpreteren dit. Daarom is het in het belang van burgers en juridische beroepsbeoefenaars om niet alleen toegang tot de jurisprudentie van de eigen lidstaten te hebben, maar ook tot de jurisprudentie van andere EU-lidstaten.

Internationale rechtspraak

De internationale gemeenschap heeft een aantal rechtbanken ingesteld om geschillen met betrekking tot het internationaal recht op te lossen. Hun juridische karakter varieert en hun rechtsmacht en het  bindende effect van hun jurisprudentie hangt grotendeels af van de relevante oprichtingsakte.

Een technisch/inhoudelijk probleem melden of feedback geven op deze pagina