Hyppää pääsisältöön

Lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö

EU:n kansalaisiin sovellettava lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö

EU:n ja sen jäsenvaltioiden lainsäädännössä taataan kansalaisten perusoikeudet ja -vapaudet. Jokaisella maalla on oma lainsäädäntönsä, oikeusjärjestelmänsä ja perustuslailliset vaatimuksensa. Lisäksi EU:n jäsenvaltioita sitovat EU:n lainsäädäntö ja kansainvälinen oikeus. Oikeuskäytäntö muodostuu tuomioistuinten päätöksistä, joissa ne tulkitsevat eri tapauksiin sovellettavaa lainsäädäntöä. Päätökset ovat saatavilla tietokannoissa, joissa niihin voi tehdä hakuja. Useimmat tietokannat ovat maksuttomia, muutamat maksullisia.

EU:n oikeus

Euroopan unionilla (EU) on oma oikeusjärjestelmänsä ja lainsäädäntönsä. Tärkeimmistä säännöistä ja periaatteista on määrätty perussopimuksissa. EU voi hyväksyä säädöksiä, joita jäsenvaltioiden on noudatettava ja sovellettava.

Kansallinen lainsäädäntö

Kaikilla Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioilla on omat lakinsa ja oikeusjärjestelmänsä. Jäsenvaltion lainsäädäntöön voi kuulua sekä kansallisen tason lakeja (eli kansallista lainsäädäntöä, joka on voimassa koko jäsenvaltion alueella) että lakeja, jotka ovat voimassa vain tietyllä alueella tai kaupungissa.

Kansainvälinen oikeus

Kansainvälinen oikeus on joukko sääntöjä, jotka valtiot tai kansakunnat katsovat sitoviksi keskinäisissä suhteissaan sekä suhteissaan kansainvälisiin järjestöihin. Kansainvälinen oikeus liittyy yleensä itsenäisten valtioiden keskinäisiin sopimuksiin tai perustuu niihin.

Sanastot ja käännökset

Tässä osassa on lyhyt katsaus unionin tasolla tällä hetkellä käytössä oleviin sanastoihin ja monikielisiin asiasanastoihin (tesaurus).

EU:n oikeuskäytäntö

Euroopan unionin (EU) lainsäädäntöä on sovellettava kaikissa jäsenvaltioiden kansallisissa, alueellisissa ja paikallisissa tuomioistuimissa, mutta Euroopan unionin tuomioistuin huolehtii siitä, että EU:n lainsäädännön tulkitseminen ja soveltaminen on kaikissa jäsenvaltioissa yhdenmukaista. Tästä syystä EU:n oikeuskäytäntö muodostuu pääasiassa Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisuista.

Eurooppalainen oikeuskäytäntötunnus (ECLI)

Eurooppalaisen oikeuskäytäntötunnuksen (European case law identifier, ECLI) tarkoituksena on varmistaa, että viittaukset EU:n ja kansallisten tuomioistuinten päätöksiin ovat täsmällisiä ja yksiselitteisiä. Lisäksi päätöksiin liitettävä yhdenmukainen metadata helpottaa oikeuskäytäntöä koskevien hakujen tekemistä.

Jäsenvaltioiden oikeuskäytäntö

Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioiden tuomioistuimet soveltavat ja tulkitsevat niin jäsenvaltioiden omaa kuin EU:nkin lainsäädäntöä. Tästä syystä on tarpeen, että kansalaiset ja oikeusalan toimijat voivat tarkastella paitsi oman jäsenvaltionsa myös muiden EU:n jäsenvaltioiden oikeuskäytäntöä.

Kansainvälinen oikeuskäytäntö

Kansainvälinen yhteisö on perustanut useita tuomioistuimia, jotka ratkaisevat kansainvälistä oikeutta koskevia riita-asioita. Näiden tuomioistuinten oikeudellinen asema ja toimivalta sekä niiden oikeuskäytännön sitovuus riippuu enimmäkseen säädöksestä, jolla ne on perustettu.

Ilmoita teknisestä tai sisältöä koskevasta ongelmasta tai anna muuta palautetta sivustosta