Ügyek online lefolytatása, elektronikus kapcsolattartás a bíróságokkal

A nemzeti bíróságokkal folytatott elektronikus kommunikáció jelenlegi helyzetéről szóló tájékoztatás

Az utóbbi években egyre több tagállam vezetett be olyan jogszabályi változásokat, amelyek lehetővé teszik a modern információs és kommunikációs technológiák alkalmazását a polgári bírósági eljárásokban. E változások következtében az igazságügyi hatóságok és az eljárásokban érintett felek új csatornákon – például interneten – keresztül is kommunikálhatnak egymással.

Egyes esetekben például a felperes a bíróságnak interneten megküldött elektronikus kérelemmel is megindíthatja az eljárást; más esetekben a bíróságok elektronikus úton is kézbesíthetik a felek részére a bírósági dokumentumokat; megint más esetekben pedig valamennyi kommunikáció elektronikus úton zajlik. Egyes tagállamokban az internetes kommunikáció csaknem valamennyi típusú polgári eljárásban elfogadott, más tagállamokban pedig meghatározott típusú eljárásokra korlátozódik.

A modern kommunikációs technológiák polgári eljárásokban történő alkalmazása nem veszélyeztetheti az érintett felek alapvető jogait. Az igazságszolgáltatáshoz való jog gyakorlásának nem lehet akadálya az, hogy a fél nem rendelkezik egy bizonyos kommunikációs technológiai eszközzel. A nemzeti jogszabályoknak emellett azt is biztosítaniuk kell, hogy az internetes kommunikáció ne veszélyeztesse az eljárások során felhasznált érzékeny adatok megfelelő védelmét.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Utolsó frissítés: 30/05/2023

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.