Dologi jogok egymáshoz igazítása

Egy uniós tagállambeli örökösök egy másik uniós tagállam öröklési jogának kedvezményezettjei lehetnek, amikor a jogokat úgy igazítják ki, hogy azok megfeleljenek a lakóhelyük szerinti országukban fennálló jogoknak.

Annak érdekében, hogy egy másik tagállam örökösei vagy hagyományosai számára biztosítva legyenek az öröklés révén létrehozott vagy átszállt jogok, az öröklési rendelet előírja, hogy az ismeretlen dologi jogot (ingatlannal vagy ingósággal kapcsolatos jogok) a másik tagállam jogában létező, az eredetihez legközelebb álló dologi joghoz kell hozzáigazítani. A jog kiigazításának keretében figyelembe kell venni az adott dologi jog célját, valamint az abból eredő joghatást.

Ezzel összefüggésben a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat közzétett néhány nemzeti jogról szóló adatlapot, amelyek részletezik:

  • az öröklés által keletkeztetett esetleges dologi jogokat
  • ezen jogok ingatlan-nyilvántartásban vagy ingó dolgok nyilvántartásában való szerepeltetésének kérdését
  • a bejegyzésükből eredő joghatást
  • egy adott dologi jog kiigazítására vonatkozó különös szabályokat és különleges eljárásokat

A nemzeti jogról szóló adatlap és a dologi jogok kiigazítására vonatkozó eljárások megtekintéséhez kérjük, kattintson a megfelelő nemzeti zászlóra ezen az oldalon.

Utolsó frissítés: 30/05/2023

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.