-
Tilltalade (brottmål)
I dessa faktablad kan du steg för steg följa den straffrättsliga processen för någon som misstänks eller anklagas för ett brott. Här beskrivs dina rättigheter och skyldigheter hela vägen från och med förundersökningarna tills efter rättegången. Faktabladen ger också information om hur mindre överträdelser, som t.ex. trafikförseelser, behandlas.
-
Brottsoffer
Om du blivit offer för ett brott har du ett antal rättigheter. Både inom ramen för det straffrättsliga förfarandet mot gärningsmannen och i fråga om ersättning, skydd och bistånd. Dessa rättigheter skiljer sig åt i Europeiska unionens (EU) olika medlemsstater.
-
Grundläggande rättigheter
Lär dig mer om hur de grundläggande rättigheterna skyddas i Europeiska unionen.
-
Offentliga handlingar
Förordningen om officiella handlingar (förordning nr 2016/1191), som antogs den 6 juli 2016 och som är tillämplig i alla EU-länder från och med den 16 februari 2019, innebär förenklad rörlighet för vissa officiella handlingar.
- Skydd av sårbara vuxna
-
Minderårigas rättigheter vid domstolsförfaranden
Med ”barnvänligt rättsväsende” avses rättssystem som garanterar respekten för och ett effektivt genomdrivande av barns alla rättigheter på högsta möjliga nivå.
-
Möjlighet till rättslig prövning i miljöärenden
Om du är offer för miljöförstörade verksamhet, eller bara är en uppmärksam medborgare som vill skydda miljön, är det bra att veta vilka rättigheter du har om du vänder dig till domstol eller någon behörig nationell myndighet – särskilt vid vistelser utomlands. Du kan också be nationella myndigheter och organisationer om hjälp med praktisk information när du utövar dina rättigheter. I vissa falla kan det vara svårt att veta vad man ska göra och vem man ska vända sig till. I faktabladen finns allsidig information om vad som gäller i Europeiska unionens olika länder.