Close

BETA VERSION OF THE PORTAL IS NOW AVAILABLE!

Visit the BETA version of the European e-Justice Portal and give us feedback of your experience!

 
 

Navigation path

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Măsuri anterioare și ulterioare procesului

Please note that the original language version of this page English has been amended recently. The language version you are now viewing is currently being prepared by our translators.


UE contribuie la reabilitarea socială a deținuților prin faptul că le permite să își execute pedeapsa în țara lor de origine. În acest sens, s-a instituit un sistem de transfer al deținuților în statul membru al UE din care provin, în care trăiesc în mod normal sau cu care au legături strânse.


Sistemul se bazează pe trei decizii-cadru:

Decizia privind transferul deținuților în țara lor de origine

În conformitate cu Linkul se deschide într-o fereastră nouăDecizia-cadru din 2008 privind pedepsele deținuții pot fi transferați în statul în care trăiesc în mod obișnuit, deoarece astfel sporesc șansele de reabilitare socială ale acestora.

Decizia îmbunătățește comunicarea dintre țări și prevede un anumit termen în care trebuie efectuate transferurile.

De când se va aplica?

Țările UE au avut obligația de a transpune această decizie în legislația lor națională până la 5 decembrie 2011. Informații privind stadiul transpunerii pot fi găsite Linkul se deschide într-o fereastră nouăaici.

Ce înlocuiește?

În UE, decizia înlocuiește Linkul se deschide într-o fereastră nouă Convenția europeană asupra transferării persoanelor condamnate (1983), precum și Linkul se deschide într-o fereastră nouăprotocolul adițional la aceasta (1997), deși aceste instrumente internaționale continuă să se aplice țărilor care nu fac parte din UE.

Decizie privind măsurile de probațiune în țara de origine a infractorului

Linkul se deschide într-o fereastră nouăDecizia-cadru din 2008 privind măsurile de probațiune și sancțiunile alternative permite trimiterea în țara de origine a persoanelor care:

  • au fost condamnate și eliberate condiționat sau
  • au primit o pedeapsă alternativă

într-o țară din UE în care nu trăiesc în mod obișnuit.

Această țară va supraveghea ulterior executarea acestor măsuri, deoarece astfel sporesc șansele de reabilitare socială.

De când se va aplica?

Țările UE au avut obligația de a transpune această decizie în legislația lor națională până la 6 decembrie 2011. Informații privind stadiul transpunerii pot fi găsite Linkul se deschide într-o fereastră nouăaici.

Ce înlocuiește?

Decizia înlocuiește Linkul se deschide într-o fereastră nouăConvenția Consiliului Europei din 1964 pentru supravegherea persoanelor condamnate sau liberate condiționat, deși aceste instrumente internaționale continuă să se aplice țărilor care nu fac parte din UE.

Decizie privind măsurile alternative la arestarea preventivă

Linkul se deschide într-o fereastră nouăDecizia-cadru din 2009 aplică principiul recunoașterii reciproce în materia deciziilor privind măsurile de supraveghere judiciară ca alternativă la arestarea preventivă.

În cazul persoanelor suspectate care au fost eliberate provizoriu înainte de proces, prin această decizie se transferă răspunderea privind măsura de supraveghere neprivativă de libertate țării în care aceste persoane locuiesc în mod obișnuit.

Astfel, cetățenii UE se întorc acasă pe perioada premergătoare procesului care se va desfășura în altă țară din UE. Țara de origine îi va supraveghea, utilizând măsuri neprivative de libertate (de exemplu, le va impune obligația de a rămâne într-un anumit loc sau li se va cere să se prezinte la secția de poliție în fiecare zi). Astfel se evită perioadele lungi de arest preventiv executate în străinătate.

De când se va aplica?

Țările au avut obligația de a transpune această decizie în legislația lor națională până la 11 decembrie 2012. Informații privind stadiul transpunerii pot fi găsite Linkul se deschide într-o fereastră nouăaici.

Informații suplimentare

A se vedea Linkul se deschide într-o fereastră nouăEuropris și Confederația Europeană pentru Probațiune (CEP).


Această pagină este administrată de Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o răspundere în legătură cu oricare din informațiile sau datele conținute în prezentul document sau la care acesta face referire. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor în cazul paginilor de internet ale Comunității Europene.

Last update: 22/01/2019