Close

BETA VERSION OF THE PORTAL IS NOW AVAILABLE!

Visit the BETA version of the European e-Justice Portal and give us feedback of your experience!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Szakosított bíróságok - Svédország

This page has been machine translated and its quality cannot be guaranteed.

The quality of this translation has been assessed as: unreliable

Do you consider this translation useful?

Információk keresése a svéd szakbíróságok szervezetéről.


Szakosított bíróságok

Vannak olyan speciális bíróságok, amelyek különböző szakterületekkel kapcsolatos vitákkal foglalkoznak.

  • AA link új ablakot nyit meg munkaügyi bíróság foglalkozik a munkaügyi vitákkal. Munkaügyi vita esetén a munkáltató és a munkavállaló közötti viszonyt érintő vitákat is figyelembe kell venni. A munkaügyi bíróság rendszerint az első és csak az illetékes bíróság a munkaügyi jogvitákban. A munkaügyi jogviták egyes típusait azonban a járásbíróság először megvizsgálja, amelynek ítélete ellen a munkaügyi bírósághoz lehet fellebbezni, majd második és utolsó bíróságé válik.
  • AA link új ablakot nyit meg piaci bíróság többek között a versenytörvény és a forgalomba hozatalról szóló törvény szerinti jogvitákkal foglalkozik.
  • A SzabadalmiA link új ablakot nyit meg Bíróság a Szabadalmi és Nyilvántartási Hivatal szabadalmakkal, védjegyekkel, formatervezési mintákkal stb. kapcsolatos határozatai elleni fellebbezéseket tárgyalja. a Szabadalmi Fellebbviteli Bíróság határozata ellen fellebbezést nyújtottak be a LegfelsőbbA link új ablakot nyit meg Közigazgatási Bírósághoz.

AA link új ablakot nyit meg szárazföldi és a környezetvédelmi bírósági eljárások olyan esetei, mint a vízre és a környezetre veszélyes műveletek engedélyezése, az egészségvédelem, a természetvédelem, a szemétgyűjtés, a szennyezett területek és a veszélyes hulladékok, a környezetvédelemmel összefüggő károk és kárpótlás, a területrendezési és építési törvény szerinti építési, bontási és kitermelési engedélyek, a lakásbérlés, a tervezési ügyek, a földbirtokrendezés, a szolgalmi jogok és a kisajátítás. Öt talaj- és környezetvédelmi bíróság van, amelyek a nacka, Vänersborg, Växjö, Umeå és Östersund kerületi bíróságok különleges bíróságai. A szárazföldi és környezetvédelmi bíróságok ítéletei és határozatai ellen fellebbezést lehet benyújtani a Sveai Fellebbviteli Bírósághoz (Land and Environment Court of Appeal). A valamely földügyi és környezetvédelmi bíróságon benyújtott és a Land and Environment Court of Appeal által benyújtott fellebbezések tárgyát képező ügyekben a Legfelsőbb Bírósághoz lehet benyújtani fellebbezést.

A tengeri bíróságok foglalkoznak a svéd tengerhajózási kódex hatálya alá tartozó ügyekkel (1994: 1009). Hét tengeri bíróság van, amelyek a Luleå, Sundsvall, Stockholm, Kalmar, Malmö, Göteborg és a Värmland körzeti bíróságok részét képezik.

AA link új ablakot nyit meg migrációs bíróságok felülvizsgálják a bevándorlási bizottság idegenrendészeti és polgári ügyekben hozott határozatait. A migrációs bíróságok a malmöi, a göteborgi és a stockholmi, valamint a Luleå-i bíróságok különleges bíróságai. A migrációs bíróságok ítéletei és határozatai ellen fellebbezni lehet a Stockholmi Közigazgatási Bíróság részét képező „Migration Court of Appeal” -nál.

A bérleti díjakkal, a tulajdontulajdonnal és a bérléssel kapcsolatos egyes jogvitákkal a regionális A link új ablakot nyit meg bérleti díj és a haszonbérleti törvényszékek foglalkoznak.Ez a bíróságok előtt hasonló hatáskörrel rendelkező kvázi bírósági testületek.

Egyéb különleges bíróságok

Nincs alkotmányos bíróság vagy hasonló Svédországban.


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 13/09/2019