1 Τι σημαίνει πρακτικά η έννοια «γονική μέριμνα»; Ποια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του έχοντος τη γονική μέριμνα;
Ο νόμος για την οικογένεια (Obiteljski zakon) [Narodne Novine (NN· Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της Κροατίας) αριθ. 103/15, 98/19, 47/20, 49/23 και 156/23] ρυθμίζει τη γονική μέριμνα, η οποία νοείται ως οι υποχρεώσεις, τα καθήκοντα και τα δικαιώματα των γονέων με σκοπό την προστασία και την προαγωγή των προσωπικών και των περιουσιακών δικαιωμάτων του τέκνου, καθώς και του υπέρτερου συμφέροντος του τέκνου. Οι γονείς οφείλουν να συζητούν και να συμφωνούν όσον αφορά τις επιμέρους πτυχές της γονικής μέριμνας με το τέκνο ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά του. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει καταρχήν: το δικαίωμα και το καθήκον προστασίας των προσωπικών δικαιωμάτων του τέκνου στην υγεία, την ανάπτυξη, τη φροντίδα και την προστασία· την ανατροφή και την εκπαίδευση· την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας· την επιλογή του τόπου διαμονής· καθώς και το δικαίωμα και την υποχρέωση εκπροσώπησης των προσωπικών και των περιουσιακών δικαιωμάτων και συμφερόντων του τέκνου (άρθρα 91 και 92 του νόμου για την οικογένεια).
2 Γενικώς, ποιος έχει τη γονική μέριμνα ενός τέκνου;
Οι γονείς ασκούν τη γονική μέριμνα, η οποία είναι το δικαίωμα, η υποχρέωση και το καθήκον των γονέων όσον αφορά τα ανήλικα τέκνα τους.
Και οι δύο γονείς έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ασκούν τη γονική μέριμνα ισότιμα, από κοινού και κατόπιν συμφωνίας. Κατά την άσκηση της κοινής γονικής μέριμνας, οι γονείς οφείλουν να προσπαθούν να επιλύουν με συμφωνία τυχόν ζητήματα που ανακύπτουν (άρθρα 104 και 106 του νόμου για την οικογένεια).
Αν οι γονείς δεν μένουν μαζί μόνιμα, οφείλουν να συμφωνήσουν όσον αφορά τη ρύθμιση της γονικής μέριμνας με την κατάρτιση σχεδίου κοινής γονικής μέριμνας, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο· εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των γονέων, το δικαστήριο αποφαίνεται επί του ζητήματος με απόφαση (άρθρα 107, 461 έως 467 του νόμου για την οικογένεια).
3 Εάν οι γονείς δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να ασκούν τη γονική μέριμνα, μπορεί να την ασκεί κάποιος άλλος;
Κανένας γονέας δεν μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμα γονικής μέριμνας (άρθρο 91 παράγραφος 2 του νόμου για την οικογένεια).
Και οι δύο γονείς μπορούν να συμφωνήσουν να αναθέσουν εν μέρει ή πλήρως την προσωρινή γονική μέριμνα ενός τέκνου σε πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους κηδεμόνες. Όταν οι γονείς θέτουν το τέκνο υπό τη μέριμνα άλλου προσώπου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών, υποχρεούνται να προβούν σε σχετική δήλωση που επικυρώνεται από συμβολαιογράφο (άρθρο 102 του νόμου για την οικογένεια).
Όταν, λόγω ασθένειας, ακατάλληλων συνθηκών στέγασης ή άλλων δυσχερειών, οι γονείς αδυνατούν προσωρινά να φροντίσουν το τέκνο, το τέκνο μπορεί να τοποθετηθεί προσωρινά σε ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας, σε ανάδοχη οικογένεια ή υπό τη φροντίδα άλλου φυσικού ή νομικού προσώπου που ασκεί δραστηριότητες κοινωνικής πρόνοιας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που διέπουν την κοινωνική πρόνοια.
Οι γονείς που διαπιστώνεται ότι δεν φροντίζουν επαρκώς το τέκνο τους υπόκεινται σε μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων και του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, το οποίο μπορεί να επιβληθεί από το Κροατικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Εργασίας (Hrvatski zavod za socijalni rad) ή από δικαστήριο που έχει δικαιοδοσία επί του θέματος (άρθρα 127, 134 και 149 του νόμου για την οικογένεια). Οι γονείς μπορούν, με δικαστική απόφαση, να στερηθούν του δικαιώματός τους να ζουν με το τέκνο, και η καθημερινή φροντίδα του παιδιού μπορεί να ανατεθεί σε άλλο πρόσωπο, σε ανάδοχη οικογένεια ή σε ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας βάσει αξιολόγησης της οικογένειας, η οποία διενεργείται από το Κροατικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Εργασίας, ότι η ζωή, η υγεία και η ανάπτυξή του απειλούνται από την παραμονή του στην οικογένεια (άρθρα 155 και 433 του νόμου για την οικογένεια). Σε ορισμένες περιπτώσεις που προβλέπονται από τον νόμο, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την αναστολή της γονικής μέριμνας (άρθρα 115, 173 και 433 του νόμου για την οικογένεια). Ως έσχατη λύση μπορεί να εφαρμοστεί μέτρο για την αφαίρεση του δικαιώματος γονικής μέριμνας από τους γονείς (άρθρα 170 και 433 του νόμου για την οικογένεια).
Όταν βάσει δικαστικής απόφασης οι γονείς δεν ασκούν πλέον τη γονική μέριμνα, η καθημερινή φροντίδα ανατίθεται σε άλλο πρόσωπο, σε ανάδοχη οικογένεια ή σε ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας.
4 Σε περίπτωση διαζυγίου ή διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, με ποιον τρόπο γίνεται η ρύθμιση της άσκησης της γονικής μέριμνας;
Σε περίπτωση που ο γάμος / η σχέση συμβίωση των γονέων έχει λήξει οριστικά, η γονική μέριμνα ρυθμίζεται με απόφαση που εκδίδεται από δικαστήριο, η οποία μπορεί να βασίζεται σε συμφωνία στην οποία καταλήγουν οι γονείς με τη μορφή προγράμματος κοινής γονικής μέριμνας (άρθρα 104, 106, 107, 461 έως 467 του νόμου για την οικογένεια).
Πριν από την υποβολή αγωγής διαζυγίου ή την κίνηση άλλης δικαστικής διαδικασίας σχετικά με τη γονική μέριμνα, ο ένας ή και οι δύο γονείς πρέπει να υποβάλουν αίτηση για υποχρεωτική συμβουλευτική διαδικασία στο περιφερειακό γραφείο του Κροατικού Ινστιτούτου Κοινωνικής Εργασίας που είναι κατά τόπον αρμόδιο για τον τόπο στον οποίο το τέκνο έχει μόνιμη ή προσωρινή διεύθυνση κατοικίας ή για τον τόπο στον οποίο οι σύζυγοι ή οι αναγνωρισμένοι σύντροφοι είχαν την τελευταία τους κοινή, μόνιμη ή προσωρινή, διεύθυνση κατοικίας (άρθρα 321 έως 323 του νόμου για την οικογένεια).
5 Εάν οι γονείς συνάψουν συμφωνία σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας, ποια τυπική διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου η εν λόγω συμφωνία να είναι νομικά δεσμευτική;
Για να χαρακτηριστεί εκτελεστός τίτλος, η συμφωνία που συνάπτεται από τους γονείς ή το σχέδιο κοινής γονικής μέριμνας πρέπει να εγκρίνεται με δικαστική απόφαση (άρθρα 106, 107, 420, και 461 έως 467 του νόμου για την οικογένεια).
6 Εάν οι γονείς δεν είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της γονικής μέριμνας, ποιοι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης της διαφοράς προβλέπονται, εκτός από την προσφυγή στη δικαιοσύνη;
Εάν οι γονείς δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με ένα σχέδιο κοινής γονικής μέριμνας, το Κροατικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Εργασίας τούς παραπέμπει στη διαδικασία οικογενειακής διαμεσολάβησης, η οποία διεξάγεται από το Κέντρο Οικογένειας (Obiteljski centar), αλλά μπορεί επίσης να διεξαχθεί από οικογενειακούς διαμεσολαβητές εκτός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας (άρθρα 331 και 334 του νόμου για την οικογένεια).
Η διαμεσολάβηση σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου δεν πραγματοποιείται όταν υπάρχουν ισχυρισμοί για ενδοοικογενειακή βία.
Όταν οι γονείς καταλήξουν σε συμφωνία, η συμφωνία αυτή πρέπει πάντοτε να επιβεβαιώνεται με δικαστική απόφαση, όπως εξηγείται στην ερώτηση αριθ. 5.
7 Εάν οι γονείς προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ποια ζητήματα που αφορούν το τέκνο μπορεί να ρυθμίσει ο δικαστής;
Το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει σχετικά με οποιαδήποτε πτυχή της γονικής μέριμνας που αποτελεί αντικείμενο διαφοράς, δηλαδή με ποιον γονέα θα διαμένει το τέκνο, την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας με τον άλλο γονέα και για το ποσό της διατροφής που υποχρεούται να καταβάλλει ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, καθώς και για κάθε άλλο σχετικό ζήτημα που το δικαστήριο κρίνει ότι σχετίζεται με τα προσωπικά και περιουσιακά δικαιώματα του παιδιού (άρθρα 408, 433 του νόμου για την οικογένεια).
8 Εάν το δικαστήριο αναθέσει την επιμέλεια του τέκνου αποκλειστικά σε έναν γονέα, αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω γονέας μπορεί να αποφασίζει για οτιδήποτε αφορά το τέκνο χωρίς προηγουμένως να συμβουλεύεται τον άλλο γονέα;
Το δικαστήριο μπορεί να εκδώσει απόφαση με την οποία αναθέτει τη γονική μέριμνα σε έναν γονέα αποκλειστικά εξ ολοκλήρου, εν μέρει ή στον βαθμό που απαιτείται για τη λήψη απόφασης σχετικά με συγκεκριμένο σημαντικό ζήτημα που αφορά το τέκνο, και, παράλληλα εμποδίζει την πλήρη άσκηση της γονικής μέριμνας από τον άλλον γονέα ή την περιορίζει σε ορισμένες πτυχές της (άρθρο 105 του νόμου για την οικογένεια).
Ο γονέας του οποίου το δικαίωμα άσκησης της γονικής μέριμνας περιορίζεται δικαιούται να διατηρεί επικοινωνία με το τέκνο, εκτός εάν αυτό απαγορεύεται με δικαστική απόφαση, να λαμβάνει καθημερινές αποφάσεις σχετικά με το τέκνο ενόσω το τέκνο τελεί υπό τη φροντίδα του και να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με σημαντικές περιστάσεις που αφορούν τα προσωπικά δικαιώματα του τέκνου (άρθρο 112 σε συνδυασμό με τα άρθρα 110 και 111 του νόμου για την οικογένεια).
9 Εάν το δικαστήριο αποφασίσει ότι οι γονείς ασκούν από κοινού την επιμέλεια του τέκνου, τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Οι γονείς έχουν πάντοτε κοινή επιμέλεια, εκτός εάν το δικαστήριο εκδώσει απόφαση, όπως εξηγείται στην απάντηση στην ερώτηση αριθ. 8.
Σημαντικές αποφάσεις για το τέκνο είναι αυτές που αφορούν την εκπροσώπησή του σε υποθέσεις που αφορούν τα βασικά προσωπικά του δικαιώματα και την εκπροσώπησή του σε υποθέσεις που αφορούν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία και τα περιουσιακά δικαιώματα του τέκνου (άρθρα 99 και 104 του νόμου για την οικογένεια). Όταν οι γονείς που έχουν κοινή επιμέλεια δεν συμφωνούν όσον αφορά σημαντικές αποφάσεις για το τέκνο, το δικαστήριο αποφασίζει, κατόπιν αιτήματος του τέκνου ή οποιουδήποτε από τους γονείς, σχετικά με το ποιος γονέας θα εκπροσωπήσει το τέκνο στο συγκεκριμένο ζήτημα (άρθρα 100, 101, 108, 109 και 433 του νόμου για την οικογένεια).
10 Ποιο είναι το αρμόδιο δικαστήριο (ή άλλη αρχή) στο οποίο κατατίθεται η αγωγή για την άσκηση της γονικής μέριμνας; Ποιες είναι οι τυπικές διαδικασίες και ποια έγγραφα πρέπει να συνοδεύουν το αίτημα;
Τα αιτήματα και οι αγωγές πρέπει να κατατίθενται ενώπιον του δημοτικού δικαστηρίου που είναι κατά τόπο αρμόδιο.
Σύμφωνα με το άρθρο 34 του κώδικα πολιτικής δικονομίας (Zakon o parničnom postupku), τα δημοτικά δικαστήρια είναι αρμόδια για την έκδοση πρωτόδικης απόφασης στις παρακάτω διαφορές: διαφορές σχετικά με το κατά πόσον ο γάμος έχει λήξει οριστικά ή κατά πόσον ο γάμος θα πρέπει να ακυρωθεί και οι σύζυγοι να πάρουν διαζύγιο διαφορές σχετικά με τον καθορισμό ή την προσβολή της πατρότητας ή της μητρότητας διαφορές σχετικά με τον καθορισμό του γονέα με τον οποίο θα διαμένει το τέκνο και διαφορές που σχετίζονται με τη γονική μέριμνα, σε περίπτωση που εκκρεμεί παράλληλα διαδικασία για τον καθορισμό του κατά πόσον ο γάμος έχει λήξει οριστικά, την ακύρωση του γάμου ή την έκδοση διαζυγίου.
Σύμφωνα με τον νόμο περί οικογενείας, πριν υποβληθεί αίτηση διαζυγίου από τους συζύγους που ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα ανήλικου τέκνου τους ή πριν κινηθούν άλλες νομικές διαδικασίες σχετικά με τη γονική μέριμνα και την επικοινωνία, είναι απαραίτητη η συμμετοχή σε υποχρεωτική συμβουλευτική διαδικασία. Οι διατάξεις του νόμου για την οικογένεια που αφορούν την υποχρεωτική συμβουλευτική διαδικασία πριν από την κατάθεση αγωγής διαζυγίου από τους συζύγους που ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα ανήλικου τέκνου τους εφαρμόζονται κατ’ αναλογία στην υποχρεωτική συμβουλευτική διαδικασία που εφαρμόζεται πριν από την κατάθεση αγωγής για τον προσδιορισμό της γονικής μέριμνας και της επικοινωνίας του τέκνου με τον έτερο γονέα, σε περίπτωση που ο γάμος ή η σχέση συμβίωσης των γονέων του έχει λήξει οριστικά. Ο νόμος προβλέπει περιπτώσεις στις οποίες δεν διεξάγεται υποχρεωτική συμβουλευτική διαδικασία. Η υποχρεωτική συμβουλευτική διαδικασία ξεκινά μόλις αυτό ζητηθεί από κάποιο από τα μέρη. Το αίτημα υποβάλλεται σε κέντρο κοινωνικής πρόνοιας, γραπτώς ή προφορικά (με δήλωση που καταχωρίζεται σε μητρώο). Η υπηρεσία υποχρεωτικής συμβουλευτικής διαδικασίας παρέχεται από ομάδα εμπειρογνωμόνων του περιφερειακού γραφείου του Κροατικού Ινστιτούτου Κοινωνικής Εργασίας που είναι αρμόδιο για τον τόπο όπου το τέκνο έχει μόνιμη ή προσωρινή διεύθυνση κατοικίας, ή για τον τόπο όπου οι σύζυγοι ή οι αναγνωρισμένοι σύντροφοι κατά το κοινό δίκαιο είχαν την τελευταία τους κοινή, μόνιμη ή προσωρινή, διεύθυνση κατοικίας. Η υποχρεωτική συμβουλευτική διαδικασία είναι διαδικασία που συνεπάγεται την προσωπική συμμετοχή των μελών της οικογένειας (δεν επιτρέπεται η συμμετοχή αντιπροσώπων). Όταν υποβληθεί αίτηση για υποχρεωτική συμβουλευτική διαδικασία, το Κροατικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Εργασίας υποχρεούται να προγραμματίσει συνεδρίαση και να καλέσει τα μέρη. Κατά παρέκκλιση, εάν το Κροατικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Εργασίας έχει λάβει γνώση περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας ή εάν θεωρεί ότι, υπό τις δεδομένες περιστάσεις, η κοινή συνεδρίαση δεν θα ήταν χρήσιμη ή εάν ένα ή και τα δύο μέρη το ζητήσουν για βάσιμους λόγους, προγραμματίζονται και διεξάγονται χωριστές συνεντεύξεις με τα μέρη.
Με την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας, το περιφερειακό γραφείο του Κροατικού Ινστιτούτου Κοινωνικής Εργασίας είναι υποχρεωμένο να συντάξει έκθεση, η οποία παραμένει έγκυρη για έξι μήνες από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Πριν δοθεί στον αιτούντα η δυνατότητα κατάθεσης αίτησης διαζυγίου είναι απαραίτητη η συμμετοχή στην πρώτη συνεδρία οικογενειακής διαμεσολάβησης.
Ανάλογα με το είδος αγωγής που ασκείται (γαμική διαφορά, διαφορά για τον προσδιορισμό ή την προσβολή της μητρότητας ή της πατρότητας, διαφορά γονικής μέριμνας, διαφορά σχετικά με την επικοινωνία, αίτηση για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου ή αίτηση έγκρισης του προγράμματος κοινής γονικής μέριμνας), ο ενάγων/αιτών πρέπει να υποβάλει, μεταξύ άλλων εγγράφων, την έκθεση της υποχρεωτικής συμβουλευτικής διαδικασίας / απόδειξη συμμετοχής στην πρώτη συνεδρία οικογενειακής διαμεσολάβησης / το πρόγραμμα κοινής γονικής μέριμνας. Τα απαιτούμενα έγγραφα διαφέρουν ανάλογα με το είδος αγωγής που ασκείται.
11 Ποια διαδικασία ακολουθείται στην περίπτωση αυτή; Υπάρχει διαδικασία κατεπείγοντος;
Σε όλες τις αγωγές οικογενειακού δικαίου σχετικά με τέκνα, οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να λαμβάνουν επείγοντα μέτρα, προστατεύοντας παράλληλα το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου.
12 Μπορώ να τύχω νομικής συνδρομής για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας;
Ναι. Η δωρεάν νομική συνδρομή ρυθμίζεται από τον νόμο για τη δωρεάν νομική συνδρομή (Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći) (NN αριθ. 143/13 και 98/19).
13 Είναι δυνατή η άσκηση ένδικου μέσου κατά απόφασης για τη γονική μέριμνα;
Ναι. Τα μέρη μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά πρωτόδικης απόφασης εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης αντιγράφου της απόφασης, εκτός αν προβλέπεται διαφορετική προθεσμία στον κώδικα πολιτικής δικονομίας. Εκτός αν η νομοθεσία προβλέπει κάτι διαφορετικό, μπορεί να ασκηθεί έφεση κατά πρωτόδικης απόφασης που εκδίδεται στο πλαίσιο ειδικής διαδικασίας εκούσιας δικαιοδοσίας που ρυθμίζεται από τον νόμο για την οικογένεια. Οι εφέσεις πρέπει να ασκούνται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης.
14 Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να απαιτηθεί προσφυγή σε δικαστήριο ή άλλη αρχή για την εκτέλεση απόφασης σχετικής με τη γονική μέριμνα. Ποια διαδικασία εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αυτές;
Αρμόδιο είναι το δημοτικό δικαστήριο που είναι κατά τόπο αρμόδιο. Κάθε διαδικασία εκτέλεσης πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για την αναγκαστική εκτέλεση (Ovršni zakon), ωστόσο ο νόμος για την οικογένεια περιέχει ειδικές διατάξεις σχετικά με την εκτέλεση που αποσκοπούν στη διασφάλιση της επιστροφής του τέκνου και σχετικά με την εκτέλεση που αποσκοπεί στη διασφάλιση της διατήρησης της επικοινωνίας με το τέκνο (άρθρα 509 έως 525 του νόμου για την οικογένεια).
15 Τι πρέπει να πράξω για να επιτύχω την αναγνώριση και εκτέλεση σε αυτό το κράτος μέλος απόφασης γονικής μέριμνας που εκδόθηκε από δικαστήριο άλλου κράτους μέλους;
Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1111, δικαστική απόφαση που εκδίδεται σε κράτος μέλος αναγνωρίζεται στην Κροατία χωρίς να απαιτείται καμία ειδική διαδικασία.
Απόφαση που εκδίδεται σε κράτος μέλος σχετικά με υπόθεση γονικής μέριμνας, η οποία είναι εκτελεστή στο εν λόγω κράτος μέλος, είναι επίσης εκτελεστή στην Κροατία χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε κήρυξη της εκτελεστότητάς της.
16 Σε ποιο δικαστήριο αυτού του κράτους μέλους πρέπει να προσφύγω κατά της αναγνώρισης και εκτέλεσης απόφασης γονικής μέριμνας που εκδόθηκε από δικαστήριο άλλου κράτους μέλους; Ποια διαδικασία ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση;
Οι προσφυγές πρέπει να υποβάλλονται σε δημοτικό δικαστήριο. Το επαρχιακό δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με τις προσφυγές.
Οι διαδικασίες προσφυγής διέπονται από τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1111, της 25ης Ιουνίου 2019, για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας, και για τη διεθνή απαγωγή παιδιών (αναδιατύπωση), και από τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
17 Ποιο είναι το εφαρμοστέο δίκαιο στις διαδικασίες γονικής μέριμνας όταν το παιδί ή οι γονείς δεν διαμένουν σε αυτό το κράτος μέλος ή έχουν διαφορετικές ιθαγένειες;
Σύμφωνα με το άρθρο 44 του νόμου για το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο (Zakon o megxunarodnom privatnom pravu) (NN αριθ. 101/17 και 67/23), οι σχέσεις μεταξύ γονέων και τέκνων διέπονται από τη Σύμβαση της Χάγης του 1996 για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία σε θέματα γονικής μέριμνας και μέτρων προστασίας των παιδιών (NN — Διεθνείς Συνθήκες αριθ. 5/09) εντός των ορίων του πεδίου εφαρμογής της. Το εφαρμοστέο δίκαιο στις σχέσεις μεταξύ γονέων και τέκνων που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της σύμβασης που αναφέρεται στο άρθρο 44 παράγραφος 1 (όταν δεν καθορίζεται από άλλη πράξη ή διεθνή συνθήκη που ισχύει στην Κροατία) καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης που αναφέρεται στο άρθρο 44 παράγραφος 1 και διέπει τις σχέσεις αυτές.
Από την 1η Ιανουαρίου 2006, η Κροατία εφαρμόζει τη σύμβαση της Χάγης του 1996 για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία σε θέματα γονικής μέριμνας και μέτρων προστασίας των παιδιών.
Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε:
- τον νόμο για την οικογένεια (ΝΝ, αριθ. 103/15, 98/19, 47/20, 49/23 και 156/23)·
- τον νόμο για την αναγκαστική εκτέλεση (ΝΝ, αριθ. 112/12, 25/13, 93/14, 55/16, 73/17, 131/20, 114/22 και 06/24)·
- τον νόμο για το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο (ΝΝ, αριθ. 101/17 και 67/23)·
- τον νόμο για τη δωρεάν νομική συνδρομή (ΝΝ, αριθ. 143/13 και 98/19)·
- τον νόμο για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2201/2003 του Συμβουλίου για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας (Zakon o provedbi Uredbe Vijeća (EZ) br. 2201/2003 u području nadležnosti, priznanja i izvršenja sudskih odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanim s roditeljskom skrbi) (NN αριθ. 127/13)
- τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2201/2003 του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2003, για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας ο οποίος καταργεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1347/2000
- τον νόμο για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1111, της 25ης Ιουνίου 2019, για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας, και για τη διεθνή απαγωγή παιδιών (Zakon o provedbi Uredbe Vijeća (EU) 2019/1111 od 25. lipnja 2019. o nadležnosti, priznavanju i izvršenju odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanima s roditeljskom odgovornošću te o međunarodnoj otmici djece) (NN αριθ. 83/22)
- τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1111 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2019, για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας, και για τη διεθνή απαγωγή παιδιών (αναδιατύπωση).
Αυτή η ιστοσελίδα είναι μέρος του ιστότοπου Η Ευρώπη σου.
Θα μας βοηθούσαν πολύ τα σχόλιά σας σχετικά με τη χρησιμότητα των παρεχόμενων πληροφοριών.