Pe măsură ce comerțul internațional și turismul se extind, crește și riscul ca o întreprindere sau o persoană să fie implicată într-un litigiu prezentând un element internațional. Elementul internațional se poate datora faptului că părțile sunt de naționalități diferite, locuiesc în țări diferite sau au încheiat un contract privind o tranzacție care se desfășoară în străinătate.
În eventualitatea unui litigiu, nu este suficient să se determine care instanță are competența judiciară internațională de a soluționa cauza și a pronunța o hotărâre; de asemenea, trebuie să se stabilească și care este legea aplicabilă pentru soluționarea fondului cauzei.
Totodată, dacă într-o cauză este aplicabilă o lege străină, conținutul respectivei legi străine trebuie să fie stabilit cu cel mai înalt grad de securitate juridică posibil. Pentru a sprijini instanțele, părțile și avocații acestora, o convenție internațională a stabilit o cooperare între statele contractante la aceasta (toate țările UE au ratificat această convenție, cu excepția Irlandei): Convenția europeană în domeniul informației asupra dreptului străin din 7 iunie 1968. A se vedea pagina web a Consiliului Europei privind Convenția europeană în domeniul informației asupra dreptului străin și protocolul adițional la aceasta.
Rețeaua judiciară europeană în materie civilă și comercială (RJE în materie civilă) poate, de asemenea, să sprijine instanțele și autoritățile judiciare să identifice conținutul legii străine, prin informațiile despre legislația națională furnizate în fișele informative ale RJE în materie civilă sau prin asistența oferită de punctele de contact ale RJE în materie civilă.
De asemenea, se poate consulta fișa informativă privind legislația națională pentru o prezentare generală a diferitelor surse de drept din diferite state membre.
Vă rugăm să selectați drapelul unei țări pentru a afla mai multe informații despre măsurile aplicabile în țara respectivă.