Brottsoffrens roll i brottmål och lagstiftningen om detta skiljer sig avsevärt från en medlemsstat till en annan. I syfte att införa en miniminivå för brottsoffers rättigheter i alla medlemsstater har EU antagit flera rättsakter med gemensamma bestämmelser om skydd och stöd för brottsoffer. Det rör sig om övergripande instrument om brottsoffers rättigheter i allmänhet, mer specifika instrument om skyddsåtgärder och ekonomisk ersättning till brottsoffer samt instrument med materiella bestämmelser om människohandel och sexuellt utnyttjande av barn.
Stärkta rättigheter för brottsoffer i EU
- Genom direktiv 2012/29/EU om fastställande av miniminormer för brottsoffers rättigheter och för stöd till och skydd av dem garanteras att personer som blivit utsatta för brott erkänns som brottsoffer, behandlas med respekt, erhåller skydd och stöd samt får tillgång till rättslig prövning. Direktivet ersätter 2001 års rambeslut om brottsoffrets ställning i straffrättsliga förfaranden och stärker på ett betydande sätt brottsoffrens och deras familjemedlemmars rätt till information, stöd och skydd samt brottsoffrens processuella rättigheter i samband med straffrättsliga förfaranden. Direktivet föreskriver också att medlemsstaterna ska tillhandahålla lämplig fortbildning om brottsoffers behov för tjänstemän som kan förväntas komma i kontakt med brottsoffer, och främja samarbete mellan medlemsstaterna och samordning mellan nationella myndigheter i fråga om åtgärder för att tillvarata brottsoffers rättigheter.
EU:s medlemsstater ska ha införlivat direktivets bestämmelser i sin nationella lagstiftning senast den 16 november 2015. Generaldirektoratet för rättsliga frågor har utarbetat en vägledning (273 Kb) för att bistå medlemsstaterna i denna process. Dokumentet innehåller klargöranden av var och en av direktivets bestämmelser och ger förslag till hur bestämmelserna kan genomföras på bästa sätt. Det hjälper också nationella myndigheter, rättstillämpare och berörda tjänsteleverantörer att förstå vad som krävs för att de rättigheter som anges i direktivet ska bli verklighet överallt i EU.
- När det gäller specifika grupper av brottsoffer finns det EU-lagstiftning som syftar till att ytterligare stärka skyddet och stödet för människohandelns offer och för barn som drabbats av sexuellt utnyttjande och barnpornografibrott.
- När det gäller att stärka skyddet för brottsoffer i allmänhet har EU antagit två instrument om erkännande av skyddsåtgärder som antagits i andra EU-länder, nämligen 2011 års direktiv om den europeiska skyddsordern och 2013 års förordning om ömsesidigt erkännande av skyddsåtgärder i civilrättsliga frågor. Dessa rättsakter innebär att brottsoffer eller personer som riskerar att utsättas för brott kan förlita sig på besöksförbud och andra typer av skyddsåtgärder som utfärdats i ett EU-land, även om de reser eller flyttar till ett annat EU-land. Båda instrumenten är tillämpliga i EU sedan den 11 januari 2015.
Den här sidan sköts av Europeiska kommissionen. Informationen på denna sida avspeglar inte nödvändigtvis Europeiska kommissionens officiella ståndpunkt. Kommissionen påtar sig inte något som helst ansvar för information eller uppgifter som ingår eller åberopas i detta dokument. Vänligen läs den rättsliga informationen för upplysningar om upphovsrätten till EU-sidor.