Sari la conținutul principal

Obținerea de probe (reformare)

Informații oferite de statele membre și formulare online referitoare la Regulamentul nr. 2020/1783

Informații generale

Regulamentul (UE) nr. 2020/1783 privind cooperarea între instanțele statelor membre în domeniul obținerii de probe în materie civilă sau comercială (obținerea de probe) (reformare) are ca scop îmbunătățirea, simplificarea și accelerarea cooperării dintre instanțe în materie de probațiune. Acest regulament a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1206/2001 al Consiliului începând cu 1 iulie 2022.

Sistemul informatic descentralizat ca mijloc obligatoriu de comunicare ce trebuie utilizat pentru transmiterea și primirea cererilor, a formularelor și a altor comunicări a putut fi folosit începând cu 1 mai 2025 [prima zi a lunii care urmează perioadei de trei ani de la data intrării în vigoare a actului de punere în aplicare menționat la articolul 25 (pentru mai multe detalii, a se vedea articolul 35 din Regulamentul (UE) 2020/1783)]. 

Pentru mai multe informații, a se vedea:

  • situația implementării de către statele membre a sistemului informatic descentralizat a se vedea aici;
  • manualele de utilizare a software-ului de implementare de referință dezvoltat de Comisia Europeană sunt disponibile aici.

În cazul în care nu este posibilă comunicarea prin intermediul sistemului informatic descentralizat din cauza perturbării sistemului informatic descentralizat sau a naturii probelor în cauză sau a unor circumstanțe excepționale, transmiterea se efectuează prin cele mai rapide și mai adecvate mijloace alternative, ținând seama de nevoia de a asigura fiabilitatea și securitatea. În cazul unei perturbări a sistemului informatic descentralizat, portalul european e-justiție oferă un instrument ușor de utilizat pentru completarea formularelor.

Regulamentul se aplică tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, cu excepția Danemarcei. Între Danemarca și celelalte state membre se aplică Convenția de la Haga din 1970 privind obținerea de probe în străinătate în materie civilă sau comercială.

Regulamentul prevede trei modalități de obținere a probelor între statele membre: obținerea de probe prin intermediul instanței solicitate, obținerea directă de probe de către instanța solicitantă și obținerea de probe de către agenții diplomatici sau funcționarii consulari.

Instanța solicitantă este instanța sau altă autoritate competentă, în cazul în care aceasta este notificată de statul membru în cauză, în fața căruia sunt inițiate sau preconizate procedurile. Instanța solicitată este instanța dintr-un alt stat membru competentă în materie de obținere de probe. Organismul central răspunde de furnizarea de informații instanțelor și de căutarea de soluții la dificultățile ce pot apărea în legătură cu o cerere.

Regulamentul prevede paisprezece formulare.

Pentru mai multe detalii, a se vedea: 

Portalul european e-justiție vă oferă informații cu privire la aplicarea regulamentului.

Vă rugăm să selectați drapelul unei țări pentru a afla mai multe informații despre măsurile aplicabile în țara respectivă.

Linkuri utile

Ghidul practic pentru aplicarea Regulamentului privind obținerea de probe este disponibil pe această pagină: Publicațiile RJE;

informații despre legislația statului membru privind obținerea de probe și obținerea de probe prin videoconferință.

Regulamentul (CE) nr. 1206/2001 al Consiliului din 28 mai 2001 privind cooperarea între instanțele statelor membre în domeniul obținerii de probe în materie civilă sau comercială

Notificările ARHIVATE ale statelor membre în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1206/2001 al Consiliului

Convenția de la Haga din 18 martie 1970 privind obținerea de probe în străinătate în materie civilă sau comercială

GĂSIREA INSTANŢELOR/AUTORITĂȚILOR COMPETENTE

Instrumentul de căutare de mai jos vă va ajuta să identificați instanțele/autoritățile competente pentru un anumit instrument juridic european. Rețineți că deși am făcut eforturi pentru a stabili exactitatea rezultatelor, este posibil ca anumite cazuri excepționale privind determinarea competenței să nu fie acoperite.

GĂSIREA INSTANŢELOR/AUTORITĂȚILOR COMPETENTE

Instrumentul de căutare de mai jos vă va ajuta să identificați instanțele/autoritățile competente pentru un anumit instrument juridic european. Rețineți că deși am făcut eforturi pentru a stabili exactitatea rezultatelor, este posibil ca anumite cazuri excepționale privind determinarea competenței să nu fie acoperite.

Taking Evidence
* mandatory input
Raportați o problemă tehnică/de conținut sau trimiteți-ne comentarii referitoare la această pagină