Hoppa till huvudinnehåll

Bevisupptagning (omarbetning)

Nationell information och webbformulär för förordning (EU) 2020/1783

Allmän information

Förordning (EU) 2020/1783 om samarbete mellan medlemsstaternas domstolar i fråga om bevisupptagning i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur (bevisupptagning) syftar till att förbättra, förenkla och påskynda samarbetet mellan domstolar i samband med bevisupptagning. Förordningen ersätter rådets förordning (EG) nr 1206/2001 från och med den 1 juli 2022.

Det decentraliserade it-systemet, som är en obligatoriskt kommunikationsmetod för överföring och mottagande av begäranden, formulär och annan kommunikation, började tillämpas den 1 maj 2025 (den första dagen i den månad som följde på perioden på tre år efter dagen för ikraftträdandet av den genomförandeakt som avses i artikel 25 (för närmare uppgifter se artikel 35 i förordning (EU) 2020/1783). 

Mer information:

  • Status när det gäller medlemsstaternas införande av det decentraliserade it-systemet kan ses här.
  • Användarhandböckerna för den referensprogramvara som utvecklats av Europeiska kommissionen finns här.

Om kommunikation via det decentraliserade it-systemet inte är möjlig till följd av en störning i det systemet eller den berörda bevisningens natur, ska översändandet ske på det snabbaste och lämpligaste alternativa sättet med beaktande av behovet av att säkerställa tillförlitlighet och säkerhet. Vid en störning i det decentraliserade it-systemet finns det på europeiska e-juridikportalen ett användarvänligt verktyg för att fylla i formulären.

Förordningen gäller mellan alla Europeiska unionens medlemsstater med undantag för Danmark. Mellan Danmark och övriga medlemsstater gäller 1970 års Haagkonvention om bevisupptagning i utlandet i mål och ärenden av civil och kommersiell natur.

Förordningen föreskriver tre sätt att ta upp bevis mellan medlemsstaterna: bevisupptagning genom den anmodade domstolen, direkt bevisupptagning av den ansökande domstolen och bevisupptagning av diplomatiska eller konsulära tjänstemän.

Den ansökande domstolen är den av den berörda medlemsstaten meddelade domstol eller andra behöriga myndighet där förfarandet har inletts eller planeras. Den anmodade domstolen är en annan medlemsstats behöriga domstol för bevisupptagning. Det centrala organet ansvarar för att ge information och söka lösningar på svårigheter som kan uppstå i fråga om en framställning

I bilagorna till förordningen finns 14 standardformulär.

Mer information: 

På den europeiska e-juridikportalen hittar du information om hur förordningen tillämpas.

Klicka på en flagga för att få mer ingående information om ett specifikt land.

Länkar

Praktisk vägledning för tillämpningen av förordningen om bevisupptagning: Publikationer från det europeiska rättsliga nätverket.

Information om medlemsstaternas lagstiftning om bevisupptagning och bevisupptagning via videokonferens.

Rådets förordning (EG) nr 1206/2001 av den 28 maj 2001 om samarbete mellan medlemsstaternas domstolar i fråga om bevisupptagning i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur.

ARKIVERADE underrättelser från medlemsstaterna i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1206/2001.

Haagkonvention av den 18 mars 1970 om bevisupptagning i utlandet i mål och ärenden av civil och kommersiell natur.

HITTA BEHÖRIGA DOMSTOLAR/MYNDIGHETER

Med sökverktyget nedan kan du hitta de domstolar eller myndigheter som har behörighet – en roll – för ett visst europeiskt instrument. Vi har gjort allt vi kan för att se till att sökresultaten är korrekta, men i några få fall har det inte gått att fastställa vem som är behörig.

HITTA BEHÖRIGA DOMSTOLAR/MYNDIGHETER

Med sökverktyget nedan kan du hitta de domstolar eller myndigheter som har behörighet – en roll – för ett visst europeiskt instrument. Vi har gjort allt vi kan för att se till att sökresultaten är korrekta, men i några få fall har det inte gått att fastställa vem som är behörig.

Taking Evidence
* mandatory input
Rapportera ett tekniskt problem eller felaktigt innehåll, eller lämna synpunkter på sidan