-
Legislaţie comunitară
Uniunea Europeană (UE) are un sistem juridic și un drept care îi sunt proprii: cele mai importante norme și principii sunt prevăzute în tratatele fondatoare. UE poate adopta acte juridice și legislative, pe care statele membre trebuie să le respecte și să le aplice.
-
Legislația națională
Fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) are propriul său drept și sistem juridic. Dreptul statelor membre (SM) poate include atât dreptul la nivel național (sau dreptul național, care este valabil pe întreg teritoriul unui anumit stat membru), cât și dreptul aplicabil numai într-un anumit domeniu, într-o anumită regiune sau într-un anumit oraș.
-
Drept internaţional
Dreptul internațional este un set de norme recunoscute de state sau națiuni ca având un caracter obligatoriu în ceea ce privește relațiile lor reciproce, inclusiv relațiile lor cu organizații internaționale. De obicei, dreptul internațional este încorporat în acorduri încheiate între state suverane și/sau derivă din astfel de acorduri.
-
Publicarea de anunțuri oficiale
Informații privind publicarea online de anunțuri oficiale de către statele membre ale UE
-
Legislația privind protecția consumatorilor – bază de date
Un instrument care să ofere tuturor acces ușor la normele naționale de transpunere a directivelor UE referitoare la protecția consumatorilor cheie în statele membre ale UE.
-
Glosare de termeni și traduceri
Prezenta secțiune oferă o imagine de ansamblu succintă asupra glosarelor și a „tezaurului” multilingv care există la nivel european.
-
Jurisprudenţă comunitară
Deși legislația Uniunii Europene (UE) este aplicată de către orice instanță din statele membre (fie ea o instanță națională, regională sau locală), Curtea de Justiție a Uniunii Europene este cea care se asigură că respectarea legislației UE și că interpretarea acesteia se face în același fel în toate statele membre. Prin urmare, jurisprudența UE este dezvoltată, în principal, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
-
Identificatorul european de jurisprudență (ECLI)
Identificatorul european de jurisprudență (European Case Law Identifier — ECLI) a fost creat pentru a facilita citarea corectă și neechivocă a hotărârilor pronunțate de instanțele europene și naționale. Un set unitar de metadate va contribui la îmbunătățirea instrumentelor de căutare a jurisprudenței.
-
Identificatorul european de jurisprudență (ECLI) - motor de căutare
Motorul de căutare ECLI vă permite să căutați în statele membre decizii/hotărâri judecătorești care au acest identificator.
-
Libera circulație și alte drepturi ale cetățenilor UE
Efectuarea unei căutări în jurisprudența referitoare la libera circulație și alte drepturi ale cetățenilor UE
-
Jurisprudența națională
Instanțele statelor membre ale Uniunii Europene (UE) aplică și interpretează dreptul național, precum și dreptul UE. În consecință, este în interesul cetățenilor și al practicienilor din domeniul juridic să aibă acces nu numai la jurisprudența propriului stat membru, ci și la jurisprudența celorlalte state membre ale UE.
-
Jurisprudenţă internaţională
Comunitatea internațională a creat o serie de instanțe pentru soluționarea litigiilor în materie de drept internațional. Natura lor juridică este diferită, iar domeniul de competență și efectul obligatoriu al jurisprudenței acestora depind în mare măsură de actul constitutiv relevant.