Informații generale
Regulamentul (UE) 2020/1784 al Parlamentului European și al Consiliului privind notificarea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială (notificarea sau comunicarea actelor) (reformare) vizează îmbunătățirea și accelerarea transmiterii între statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială în vederea notificării sau a comunicării. Regulamentul a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1393/2007 al Consiliului începând cu 1 iulie 2022.
Sistemul informatic descentralizat ca mijloc obligatoriu de comunicare ce trebuie utilizat pentru transmiterea și primirea cererilor, a formularelor și a altor comunicări a putut fi folosit începând cu 1 mai 2025 [prima zi a lunii care urmează perioadei de trei ani de la data intrării în vigoare a actului de punere în aplicare menționat la articolul 25 (pentru mai multe detalii, a se vedea articolul 37 din Regulamentul (UE) 2020/1784)].
Pentru mai multe informații, a se vedea:
- situația implementării de către statele membre a sistemului informatic descentralizat a se vedea aici;
- manualele de utilizare a software-ului de implementare de referință dezvoltat de Comisia Europeană sunt disponibile aici.
În cazul în care nu este posibilă comunicarea prin intermediul sistemului informatic descentralizat din cauza perturbării sistemului informatic descentralizat sau a unor circumstanțe excepționale, transmiterea se efectuează prin cele mai rapide și mai adecvate mijloace alternative, ținând seama de nevoia de a asigura fiabilitatea și securitatea. În cazul unei perturbări a sistemului informatic descentralizat, portalul european e-justiție oferă un instrument ușor de utilizat pentru completarea formularelor.
Regulamentul se aplică în toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în Danemarca, care și-a confirmat intenția de a pune în aplicare conținutul regulamentului printr-o declarație bazată pe un acord paralel încheiat cu Comunitatea Europeană.
Regulamentul prevede diferite modalități de transmitere și de notificare sau comunicare a actelor: transmiterea prin intermediul agențiilor de transmitere și de primire, transmiterea prin canale consulare sau diplomatice, notificarea sau comunicarea prin intermediul serviciilor poștale, notificarea sau comunicarea electronică și notificarea sau comunicarea directă.
Agențiile de transmitere au competența să transmită actele judiciare sau extrajudiciare ce urmează să fie notificate sau comunicate într-un alt stat membru. Agențiile de primire au competența să primească actele judiciare sau extrajudiciare provenind din alt stat membru. Organismul central este însărcinat să furnizeze informații agențiilor de transmitere și să identifice soluții pentru orice dificultăți care pot să apară cu ocazia transmiterii actelor în scopul notificării sau al comunicării.
Regulamentul prevede două formulare.
Pentru mai multe detalii, a se vedea:
- un instrument ușor de utilizat pentru completarea formularelor;
- Informații despre legislația statului membru ─ Notificarea sau comunicarea documentelor: transmiterea oficială a actelor juridice.
Portalul european e-justiție vă oferă informații cu privire la aplicarea regulamentului.
Vă rugăm să selectați drapelul unei țări pentru a afla mai multe informații despre măsurile aplicabile în țara respectivă.
Linkuri utile
Informații despre legislația statului membru ─ Notificarea sau comunicarea documentelor: transmiterea oficială a actelor juridice
Acord între Comunitatea Europeană și Regatul Danemarcei privind notificarea și comunicarea actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă și comercială
Notificările ARHIVATE ale statelor membre în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1393/2007