Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Kis értékű követelések - Belgium

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata holland nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.

1 A kis értékű követelésekre vonatkozó speciális eljárás létezése

A belga jog nem tartalmaz külön eljárást a kis értékű követelésekre. Csak egy „fizetési meghagyásra vonatkozó egyszerűsített eljárás” létezik. Lásd erről a különálló fájlt.

Nincs külön eljárást a kis értékű követelésekre. A hagyományos jogi eljárást használják ezek esetében is, amely ugyanakkor meglehetősen egyszerű.

A hagyományos eljárás a következőképpen vázolható:

  • végrehajtói értesítéssel küldött idézés
  • írásbeli érvelések cseréje, a tényállás rögzítése
  • a tárgyalás időpontja (érvek) és a vita lezárása
  • ítélet.

Főszabály szerint az eljárás nem egyszerűsíthető, bár egyes eljárásokat nem idézés, hanem a felek kérelme indítja meg. A felek kérelmével kapcsolatos jogvitára egyik példa a bérleti díjjal kapcsolatos vita. A törvénykönyv (Gerechtelijk Wetboek) 1344a. szakasza értelmében a bérleti szerződés rendelkezéseinek függvényében az ingatlan bérletével kapcsolatos bármely eljárást a békebíróhoz intézett írásbeli kérelemmel meg lehet indítani.

1.1 Az eljárás alkalmazási köre, küszöbérték

1.2 Az eljárás alkalmazása

1.3 Nyomtatványok

1.4 Segítségnyújtás

1.5 A bizonyításfelvételre vonatkozó szabályok

1.6 Írásbeli eljárás

1.7 Az ítélet tartalma

1.8 A költségek megtérítése

1.9 Fellebbezési lehetőség

Linkek

A fizetési meghagyásra vonatkozó egyszerűsített eljárással kapcsolatos jogszabályok: A link új ablakot nyit megA Szövetségi Igaszságügyi Közszolgálat honlapján:

  • Kattintson a „Geconsolideerde wetgeving” menüpontra a „Rechtsbronnen” fejléc alatt.
  • Válassza ki a „Gerechtelijk Wetboek” opciót a „Juridische aard” fejléc alatt.
  • Gépelje be a „664” számot a „woorden” fejléc alatt.
  • Kattintson a „Opzoeking” majd a „Lijst” opciókra.
  • Kattintson a „Detail” pontra.

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 26/10/2015