Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Európai fizetési meghagyás - Litvánia


ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Litvánia

Határokon átnyúló európai eljárások – Európai fizetési meghagyás


29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

A törvény 20. cikke értelmében az európai fizetési meghagyásra irányuló kérelmeket a Litván Köztársaság polgári perrendtartásban (Valstybės Žinios, 2002., 36-1340. sz.) a hatáskörökre meghatározott szabályoknak megfelelően kell benyújtani (ha a követelés nem éri el a 100 000 LTL összeget, akkor a körzeti bírósághoz [apylinkés teismui], az ezt az összeget meghaladó követelések esetében pedig a megyei bírósághoz [apygardos teismui]). A kérelem megvizsgálása után a az illető bíróság rendelkezik hatáskörrel az európai fizetési meghagyás kibocsátására.

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

A törvény 23. cikke értelmében az európai fizetési meghagyást az 1896/2006/EK rendelet 20. cikkének (1) és (2) bekezdésében meghatározott okok alapján az a bíróság vizsgálja felül, amely az európai fizetési meghagyást kibocsátotta. Miután a bíróság elfogadta az európai fizetési meghagyás felülvizsgálata iránti kérelmet, a kérelem és függelékei másolatát megküldi a jogosultnak, és tájékoztatja, hogy a kérelem kiküldését követő 14 napon belül lehetősége van írásos választ adni. A bíróság írásbeli eljárásban, legkésőbb a válaszadásra rendelkezésre álló határidő lejártát követő 14 napon belül megvizsgálja az európai fizetési meghagyás felülvizsgálata céljából benyújtott kérelmet, és meghozza az 1896/2006/EK rendelet 20. cikkének (3) bekezdésében említett döntések valamelyikének megfelelő határozatot.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

Európai fizetési meghagyás kibocsátása esetén az eljárási iratokat a bírósághoz közvetlenül vagy postai úton kell benyújtani.

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

Az 1896/2006/EK rendelet 21. cikke (2) bekezdésének b) pontja értelmében az elfogadható nyelv a litván.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 26/04/2019