Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Európai fizetési meghagyás - Szlovénia


ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Szlovénia

Határokon átnyúló európai eljárások – Európai fizetési meghagyás


29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

A helyi bíróságok (okrajna sodišča) és a kerületi bíróságok (okrožna sodišča) az illetékesek.

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

A helyi és kerületi bíróságoknak van hatásköre a felülvizsgálati eljárásokra és a rendelet 20. cikkének alkalmazására.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

A bírósággal postai úton és elektronikusan egyaránt fel lehet venni a kapcsolatot. A felülvizsgálati kérelmeket megküldhetők közvetlenül a bíróságnak, vagy hivatásszerűen kérelmek beadásával foglalkozó személyen (kereskedelmi szolgáltató) keresztül (a polgári perrendtartásról szóló törvény (a továbbiakban: ZPP) 105. cikkének b) pontja) Uradni List RS (UL RS; a Szlovén Köztársaság hivatalos közlönye) Nos 73/07 – hivatalos, egységes szerkezetbe foglalt szöveg, 45/08 – Választottbírósági törvény (ZArbit), 45/08, 111/08 – Alkotmánybírósági határozat, 57/09 – AB hat.., 12/10 – AB hat.., 50/10 – AB hat.., 107/10 – AB hat.., 75/12 – AB hat.., 40/13 – AB hat.., 92/13 – AB hat.., 10/14 – AB hat.. és 48/15 – AB hat.., 2007.8.13., 10425. o.).

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

A hivatalos nyelv a szlovén és a két nemzeti kisebbségi nyelv, amelyek az ország azon területeinek bíróságain vannak hivatalos használatban, ahol az azokat beszélő kisebbségek élnek (a ZPP 6. és 104 cikke). A két hivatalos kisebbségi nyelv az olasz és a magyar.

A vegyes nemzetiségű területeket az önkormányzati törvény határozza meg (UL RS Nos 108/06 - hivatalos, egységes szerkezetbe foglalt szöveg és 9/11; a továbbiakban: ZUODNO) A ZUODNO 5. cikke alapján: „E törvény tekintetében a vegyes nemzetiségű területek a Lendva (Lendava), Őrihodos (Hodoš)‑Sal (Šalovci), Alsómarác (Moravske Toplice), Koper, Izola és Piran települések önkormányzati alapszabályában rögzített települések.”


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 27/03/2017