Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Tagállami szintű ingatlannyilvántartások - Olaszország

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata olasz nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

Ez a szakasz az olaszországi ingatlan-nyilvántartásról nyújt tájékoztatást.


Mit kínál az olasz ingatlan-nyilvántartás?

Az A link új ablakot nyit megolasz ingatlan-nyilvántartásokat az Agenzia del Territorio nem gazdasági jellegű állami szerv tartja fenn, amely a Gazdasági és Pénzügyminisztérium felügyelete alatt működik, és többek között telekkönyvi (ingatlanokkal kapcsolatos) funkciókat is ellát.

A nyilvántartás adatokat szolgáltat a tulajdonjog átruházására, és más ingatlanhoz kapcsolódó jogokra vonatkozó okiratokról, valamint a jelzálogjog bejegyzéséről és törléséről is.

Az autonóm A link új ablakot nyit megTrento és Bolzano tartományok emellett saját nyilvántartást működtetnek. Ez főként telekkönyvi (ingatlanokkal kapcsolatos) adatszolgáltatást nyújt.

Ingyenes-e az olasz ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

A nyilvántartáshoz való hozzáférés díjfizetési kötelezettséggel jár. Ily módon az online hozzáférés a Poste Italiane (az olasz postaszolgálat) online pénzügyi szolgáltatására való előzetes regisztrációt igényel.

Trento és Bolzano tartományok nyilvántartása csupán regisztrált felhasználók számára érhető el.

Hogyan végezzünk keresést az olasz ingatlan-nyilvántartásban

Az ingatlan-nyilvántartásban tárolt adatok jogalanyok (természetes vagy jogi személy) szerint rendezettek. Az adatok személy, ingatlan vagy okirat alapján kereshetők..

Az olasz ingatlan-nyilvántartás története

A nyilvántartásba vett adatok digitalizálása 1986-ban kezdődött. A Pénzügyminisztérium jelentős átszervezését követően az olasz kataszteri nyilvántartás és ingatlan-nyilvántartás egységes rendszerré olvadt össze, és 1995-ben megkezdődött az adatok elektronikus úton történő továbbítása. A pénzügyi igazgatás utolsó átfogó reformja négy önálló adóhivatalt hozott létre (többek között a 2001. január 1-je óta működő Agenzia del Territoriót). A szolgáltatások egyre kiterjedtebb számítógépesítésének eredményeként jött létre a jelenlegi elektronikus információs rendszer, amely 2007 eleje óta működik.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 13/10/2020