Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Szakosított bíróságok - Finnország

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata finn nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

 

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Ez a rész a finnországi szakosított bíróságok szervezetére vonatkozóan tartalmaz információkat.


Szakosított bíróságok

Finnországban szakosított bíróságok is vannak, amelyeknek feladatait külön törvények állapítják meg. A szakosított bíróságokat azért állították fel, hogy olyan ügyfajtákkal foglalkozzanak, amelyek rendezésére az általános vagy közigazgatási bíróságok nem alkalmasak, mert azok különleges szakértelmet igényelnek. A szakosított bíróságok összetétele általában az adott területhez kapcsolódó szakértelmet tükrözi. A szakosított bíróságok a következők:

  • Munkaügyi Bíróság,
  • Piaci Ügyekkel Foglalkozó Bíróság,
  • Biztosítási Ügyekkel Foglalkozó Bíróság,
  • a magas rangú köztisztviselők felelősségre vonása esetén eljáró bíróság.

Munkaügyi Bíróság

A A link új ablakot nyit megMunkaügyi Bíróság a munkaszerződésekről szóló törvény, az állami köztisztviselők szerződéseiről szóló törvény, az önkormányzati köztisztviselők szerződéseiről szóló törvény, valamint az evangélikus-lutheránus egyház alkalmazásában álló köztisztviselők szerződéseire irányadó törvény értelmezése szerint meghatározott jogvitákat kezeli és rendezi. A köztisztviselők és más munkavállalók kollektív szerződéseiből eredő jogvitákkal is ez a bíróság foglalkozik.

Piaci Ügyekkel Foglalkozó Bíróság

A A link új ablakot nyit megPiaci Ügyekkel Foglalkozó Bíróság a fogyasztóvédelmi törvény, a fogyasztóvédelmi ügyekkel foglalkozó ombudsmanról szóló törvény és az értékpapír-piaci törvény hatálya alá tartozó ügyekkel foglalkozik. Meghatározza továbbá a hitelintézetek és vállalkozások közötti megállapodásokat szabályozó törvényben szabályozott forgalmazási és szerződéses feltételeket, valamint a korlátozó kereskedelmi gyakorlatokról szóló törvény megsértésének eseteivel is foglalkozik.

Biztosítási Ügyekkel Foglalkozó Bíróság

A A link új ablakot nyit megBiztosítási Ügyekkel Foglalkozó Bíróság különleges közigazgatási jogi bíróság. A hatáskörébe utalt szociális-jóléti ügyekben jár el. Többek között különböző beteg- és balesetbiztosításokból eredő jogvitákkal, valamint a nyugdíjakkal foglalkozó fellebbviteli tanács, a balesetbiztosításokkal foglalkozó fellebbviteli tanács, a társadalombiztosítási intézmények fellebbviteli bírósága és a munkanélküliségi ügyekkel foglalkozó fellebbviteli tanács által hozott határozatokkal szembeni fellebbezésekkel foglalkozik.

A magas rangú köztisztviselők felelősségre vonása esetén eljáró bíróság

A A link új ablakot nyit meg magas rangú köztisztviselők felelősségre vonása esetén eljáró bíróságolyan különleges bíróság, amely a miniszterekkel, a legfelsőbb bírósági bírákkal és egyes magas rangú köztisztviselőkkel szemben hivatali visszaélés miatt indított ügyeket tárgyalja. A magas rangú köztisztviselők felelősségre vonása esetén eljáró bíróság csak szükség esetén ül össze.

Kiegészítő információk

A link új ablakot nyit megA finn bíróságok honlapja a finn bírósági rendszerről tartalmaz tájékoztatást. Egyablakos portál azok számára, akik a bíróságokra, ügyészekre, végrehajtókra, jogsegélyirodákra vonatkozóan keresnek tájékoztatást.

Megtalálható itt például a fellebbviteli és közigazgatási bíróságok legfrissebb ítélkezési gyakorlata, valamint az összes bíróság honlapjára mutató link.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 30/06/2019