Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Tagállami szintű ingatlannyilvántartások - Ausztria

Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: német.

Ez az oldal Ausztria ingatlan-nyilvántartásáról nyújt áttekintést.


Mit kínál az osztrák ingatlan-nyilvántartás?

Az ingatlan-nyilvántartás (Grundbuch) jogi és ténykérdésekben igazít el. A nyilvántartás minden jogilag kötelező erejű osztrák ingatlanügylet adatait tartalmazza.

Az ingatlan-nyilvántartás és annak elektronikus irattára az A link új ablakot nyit megosztrák igazságszolgáltatás honlapjáról érhető el.

Ingyenes-e az ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

A hozzáférésért kis összegű díjat kell fizetni. A hozzáférés megszerzése érdekében az A link új ablakot nyit megosztrák igazságszolgáltatás honlapjának Grundbuch (telekkönyv) menüpontja alatt felsorolt szolgáltatók vagy „hozzáférési pontok“ (Verrechnungsstellen) valamelyikével kell felvenni a kapcsolatot.

Hogyan lehet keresni az ingatlan-nyilvántartásban

A település nevének (Gemeinde) és a helyrajzi szám (Einlagezahl vagy „EZ“) vagy az ingatlan számának (Grundstücksnummer) a megadásával a következő információkhoz lehet hozzájutni az adatbázisból:

  • telekkönyvi kivonatok,
  • ingatlan-nyilvántartási térképkivonatok,
  • térképmásolatok.

Ezek az információk az aktuális bejegyzett adatokat tartalmazzák. Kérésre az időközben törlésre került adatokhoz is hozzá lehet jutni, amennyiben azokat az elektronikus adattárolásra történt átállás után rögzítették. A régebbi adatok csak papíron állnak rendelkezésre.

Személyekre vonatkozó adatokat nem lehet kikérni. Személyekre vonatkozó információkért az érintett feleknek bármely körzeti bíróság (Bezirksgericht) földhivatalához (Grundbuchsabteilung) kell fordulniuk, ahol igazolniuk kell az információhoz fűződő jogos érdeket.

Az ingatlan-nyilvántartás története

A régi telekkönyvi nyilvántartás papír alapú volt. Adatait 1980 és 1992 között vitték be az ingatlan-nyilvántartási adatbázisba.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 15/06/2018