Fechar

A VERSÃO BETA DO PORTAL JÁ ESTÁ DISPONÍVEL

Visite a versão BETA do Portal Europeu de Justiça e conte-nos a sua experiência!

 
 

Percurso de navegação

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Mediacija v državah članicah - Avstrija

Esta página foi traduzida automaticamente. A qualidade da tradução não pode ser garantida.

Qualidade da tradução: inaceitável

Considera que esta tradução foi útil?

Zakaj ne bi poskušali rešiti spora z mediacijo, namesto da bi šli na sodišče? Mediacija je alternativna metoda reševanja sporov, v katerih mediator pomaga strankama pri reševanju težav.


Na koga se obrniti?

Zvezno ministrstvo za pravosodje vodi tudi Povezava se odpre v novem oknuseznam registriranih mediatorjev. Na seznam bodo vključeni samo tisti mediatorji, ki so strokovno usposobljeni na podlagi ustreznega usposabljanja.

Ni osrednjega organa, ki bi bil pristojen za storitve mediacije.

Obstajajo komercialna in nekomercialna združenja, ki zagotavljajo mediacijo, in nekatere nevladne organizacije, ki podpirajo mediatorje.

Kdaj bi bilo treba uporabiti mediacijo?

Mediacija v civilnih zadevah se uporablja za reševanje sporov, za katera so pristojna redna sodišča. Sodelovanje v postopku mediacije je prostovoljno in strankam v sporu omogoča, da najdejo lastno rešitev.

V nekaterih sporih med sosedi je pred vložitvijo tožbe potreben poskus izvensodnega reševanja sporov pred spravnim odborom, pred sodiščem (postopek se imenuje „prätorischer Vergleichsversuch“ ali z mediacijo.

Ali je treba upoštevati posebna pravila?

Za mediatorje ni posebne uredbe ali kodeksa ravnanja. Posebne pravice in obveznosti se uporabljajo samo za osebe, vpisane na seznam mediatorjev.

Mediatorji ne smejo biti registrirani na podlagi strokovnega področja, kot so mediatorji za družinske, zdravstvene in gradbene zadeve, in polja dejavnosti registriranih mediatorjev se navedejo ločeno.

Vsaka oseba s predvidenim usposabljanjem se lahko vpiše na seznam „registriranih mediatorjev“ v skladu z veljavnimi pravili. Povezava se odpre v novem oknuhttp://www.mediatorenliste.justiz.gv.at/mediatoren/mediatorenliste.nsf/docs/home „Mediator * v“ ni zaščiten poklicni naziv; poimenovanje „registrirano * mediatorja *“ pa se ne sme uporabljati brez dovoljenja.

Informacije in usposabljanje

Povezava se odpre v novem oknuNadaljnje informacije, med drugim o usposabljanju in pogojih za registracijo mediatorja * v Avstriji, so na voljo tukaj. Informacije so na voljo samo v nemškem jeziku.

Koliko stane mediacija?

Mediacija običajno ni brezplačna.

O pristojbini za posredovanje se dogovorita zasebni mediator * in pogodbenici, ki sta stranki v sporu.

Ali je sporazum, dosežen z mediacijo, izvršljiv?

V skladu z Povezava se odpre v novem oknuDirektivo 2008/52/ES morajo imeti stranke možnost zahtevati, da se vsebina pisnega dogovora, doseženega v mediaciji, razglasi za izvršljivo. Države članice sporočijo imena sodišč ali drugih organov, ki so pristojni za sprejemanje takih zahtev.

Sporazum, dosežen z mediacijo, je izvršljiv samo, če je sklenjen s poravnavo pred sodiščem ali v obliki notarske listine pred notarjem.


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Zadnja posodobitev: 11/08/2020