Η κατάρτιση των ασκούντων νομικά επαγγέλματα στο ουσιαστικά και δικονομικό δίκαιο της ΕΕ είναι σημαντική για την προαγωγή της αποτελεσματικής διασυνοριακής συνεργασίας.
Η συνθήκη της Λισαβόνας παρείχε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια νομική βάση για ανάληψη συντονισμένης δράσης όσον αφορά την ευρωπαϊκή κατάρτιση δικαστικών τόσο στο ποινικό όσο και στο αστικό δίκαιο.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη παραμένουν πρωτίστως αρμόδια σε αυτόν τον τομέα.
Ως εκ τούτου, η παρούσα ενότητα θα συμπληρώνεται προοδευτικά με τη συμβολή των κρατών μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των νομικών επαγγελμάτων.
Στην παρούσα ενότητα καταγράφεται η ισχύουσα κατάσταση όσον αφορά:
- την ευρωπαϊκή πολιτική για την κατάρτιση των επαγγελματιών στον τομέα της δικαιοσύνης στο ενωσιακό δίκαιο
- τις δομές και τα δίκτυα για την κατάρτιση των επαγγελματιών του νομικού κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και
- τις δομές και τα δίκτυα για την κατάρτιση των επαγγελματιών του νομικού κλάδου σε εθνικό επίπεδο
Προωθείται επίσης η περαιτέρω χρήση:
- εκπαιδευτικού υλικού για επαγγελματίες του νομικού κλάδου, εκπαιδευτές και παρόχους υπηρεσιών κατάρτισης σε διάφορα θέματα ενωσιακού δικαίου και ενημερωτικά δελτία σχετικά με τις ορθές πρακτικές κατάρτισης των επαγγελματιών του νομικού κλάδου για εκπαιδευτές και παρόχους υπηρεσιών κατάρτισης.
- και των ορθών πρακτικών κατάρτισης.
Για τη διαχείριση αυτής της ιστοσελίδας υπεύθυνη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην παρούσα σελίδα δεν απηχούν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Παρακαλείσθε να συμβουλευθείτε την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου σχετικά με το καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας που διέπει τις σελίδες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Τελευταία επικαιροποίηση: 07/10/2020