Στον τομέα της αστικής δικαιοσύνης, οι εκκρεμείς διαδικασίες και δίκες που ξεκίνησαν πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου θα συνεχιστούν βάσει του δικαίου της ΕΕ. Βάσει αμοιβαίας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, η πύλη e-Justice θα διατηρήσει τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του 2024.

Syytetyt (rikosoikeudelliset menettelyt)

Σκωτία

Näissä tietosivuissa kerrotaan, mitä tapahtuu, kun henkilöä epäillään tai syytetään rikoksesta, jota käsitellään oikeudessa.

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Σκωτία

Lisätietoja vähäisistä liikennerikkomuksista, joista määrätään yleensä sakkorangaistus, on tietosivulla 5.

Rikoksen uhri saa kaikki tiedot oikeuksistaan täältä.

Nämä tietosivut koskevat ainoastaan Skotlantia. Lisätietoja oikeuksistasi Yhdistyneen kuningaskunnan muissa osissa on Englantia ja Walesia sekä Pohjois-Irlantia koskevissa erillisissä tietosivuissa.

Yhteenveto rikosoikeudellisesta menettelystä

Rikosprosessin tavanomaiset vaiheet ovat seuraavat:

  • Poliisi selvittää, onko rikos tehty ja kuka sen on tehnyt. Ne keräävät todisteita;
  • Kun poliisi on havainnut epäillyn, se tekee lisätutkimuksia ja kuulustelee epäiltyä;
  • Jos poliisi katsoo, että epäilty on saattanut tehdä rikoksen, hän tekee rikosilmoituksen syyttäjälle (joka tunnetaan Skotlannissa syyttäjänä);
  • Syyttäjä pohtii syytettyä vastaan nostettavia syytteitä. Syytetylle annetaan tiedoksi virallinen asiakirja, josta ilmenee häntä vastaan nostettu syyte;
  • Ennen oikeudenkäyntiä järjestetään tuomioistuinkäsittelyjä sen selvittämiseksi, miten syytetty haluaa vastata häntä vastaan nostettuun syytteeseen, ja sen varmistamiseksi, että asia on valmis oikeudenkäyntiin;
  • Oikeudenkäynnissä todisteet esittää syyttäjä. Syytetty voi myös esittää todisteita puolustuksekseen. Syyllisyydestä vakavimmissa tapauksissa päättää tuomaristo ja lievemmissä tapauksissa tuomari yksin.
  • Kun todistusaineistoa on johdettu, tuomari tai valamiehistö antaa tuomion. Jos syytetty todetaan syylliseksi, tuomari määrää hänelle määrätyn rangaistuksen;
  • Kun tuomio on annettu, tuomioon tai rangaistukseen (tai molempiin) voidaan hakea muutosta.

Näillä tietosivuilla on tietoa prosessin kaikista vaiheista ja oikeuksistasi. Nämä tiedot eivät korvaa oikeudellista neuvontaa, ja ne on tarkoitettu ainoastaan yleiseksi ohjeeksi.

Euroopan komission rooli

Huomaa, että Euroopan komissiolla ei ole roolia rikosoikeudellisissa menettelyissä jäsenvaltioissa, eikä se voi auttaa sinua, jos sinulla on kantelu. Näillä tietosivuilla on tietoa siitä, miten valituksia voi tehdä ja kenelle.

Näistä linkeistä saat tarvittavat tiedot seuraavista aiheista:

1 – Oikeudellisen neuvonnan antaminen

2 – Oikeuteni rikostutkinnan aikana

3 – Oikeuteni oikeudenkäynnin aikana

  • Tutkimus
  • Tuomioistuinkäsittely ennen oikeudenkäyntiä
  • Asian valmistelu ennen oikeudenkäyntiä

4 – Oikeuteni oikeudenkäynnin jälkeen

5 – Tieliikennerikkomukset

Linkkejä

Criminal Procedure (Scotland) Act 1995
Scottish Courts and Tribunals Service
Crown Office and Procurator Fiscal Service
Scottish Criminal Case Review Commission

Päivitetty viimeksi: 05/02/2020

Tämän on konekäännös sivun sisällöstä. Sivun ylläpitäjä ei ole vastuussa eikä vahingonkorvausvelvollinen konekäännöksen laadusta.