Navigacijska pot

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Postopek za plačilni nalog

Povezava se odpre v novem oknuEvropski plačilni nalog se lahko v primeru čezmejnih denarnih zahtevkov, ki jih tožena stranka ne izpodbija, izda po poenostavljenem postopku; zanj se uporabljajo standardni obrazci.


Za evropski plačilni nalog so bili pripravljeni standardni obrazci, ki so v vseh uradnih jezikih na voljo tu. Na tej spletni povezavi je na voljo tudi več informacij o tem, katera sodišča so pristojna za izdajo evropskega plačilnega naloga in kam je treba poslati obrazec vloge za evropski plačilni nalog.

Za sprožitev postopka je treba izpolniti obrazec A, v katerega je treba vnesti vse podatke o strankah in značaju zadeve ter znesku zahtevka. Sodišče pregleda vlogo in, če je obrazec pravilno izpolnjen, v 30 dneh izda evropski plačilni nalog.

Sodišče mora nato toženi stranki vročiti evropski plačilni nalog; ta lahko plača znesek zahtevka ali pa ga izpodbija. Tožena stranka lahko v tridesetih dneh vloži ugovor. V tem primeru se postopek nadaljuje pred rednim civilnim sodiščem, kjer se obravnava v skladu z nacionalnim pravom.

Če tožena stranka ne vloži ugovora, je evropski plačilni nalog neposredno izvršljiv. Kopija in po potrebi tudi njegov prevod se pošlje pristojnim organom države članice izvršbe. Izvršitev poteka v skladu z nacionalnimi predpisi in postopki države članice, v kateri se izvrši evropski plačilni nalog. Več informacij lahko najdete v poglavju o izvrševanju sodnih odločb.

Za podrobnejše informacije o postopku za evropski plačilni nalog ali nacionalnih postopkih kliknite na eno od zastavic na desni strani zaslona.

Sorodne povezave

Evropski plačilni nalog – uradna obvestila držav članic in orodje za iskanje pristojnih sodišč/organov

Praktični vodnik za uporabo Uredbe o evropskem plačilnem naloguPDF(4353 Kb)sl

 


Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.

Zadnja posodobitev: 06/06/2016