Zapri

BETA RAZLIČICA PORTALA JE ZDAJ NA VOLJO!

Obiščite BETA različicoevropskega portala ePravosodje in opišite svojo izkušnjo!

 
 

Navigacijska pot

 • Domov
 • Pravice obdolžencev v kazenskem postopku

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Pravice obdolžencev v kazenskem postopku - Češka

Izvirna jezikovna različica te strani češčina je bila pred kratkim spremenjena. To jezikovno različico trenutno prevajajo naši prevajalci.

Na podlagi ustave Češke republike ste lahko kaznovani le v skladu z materialno zakonodajo in določbami procesnih zakonov. Ti zakoni so Povezava se odpre v novem oknukazenski zakonik, Povezava se odpre v novem oknuzakon o mladoletniškem sodstvu in Povezava se odpre v novem oknuzakonik o kazenskem postopku, v njih pa so določena pravila kazenskega postopka, vključno s posebnimi pogoji za izvajanje in uveljavljanje vaših pravic.

V teh informativnih listih je pojasnjeno, kaj se zgodi, če je posameznik osumljen ali obdolžen kaznivega dejanja. Informacije o manjših prekrških, kot so prekrški v cestnem prometu, za katere se po navadi izrekajo mandatne kazni, najdete v Povezava se odpre v novem oknuInformativnem listu 5.

Če ste žrtev kaznivega dejanja, lahko izčrpne informacije o svojih pravicah najdete tukaj.


Kratek opis kazenskega postopka

V nadaljevanju so na kratko opisane običajne faze v kazenskem postopku.

1. Pripravljalni postopek

Pripravljalni postopek je prva faza v kazenskem postopku. Sestavljata ga dva dela:

 • postopki, ki jih opravijo organi, pristojni za kazenski postopek pred začetkom kazenskega pregona (tako imenovana faza preučitve) in
 • faza preiskave, kot se imenuje del postopka, ki traja od začetka kazenskega pregona, dokler ni vložena obtožnica ali se postopek ne konča kako drugače (glej Povezava se odpre v novem oknuInformativni list 2).

2. Predhodna razprava o obtožnici

Sodišče med predhodno razpravo preuči, ali je bila zadeva v pripravljalnem postopku ustrezno razjasnjena in ali je z obtožnico zagotovljena ustrezna podlaga za nadaljnji postopek. Hkrati odloči, ali je pristojno za odločanje o zadevi.

3. Glavna obravnava

To je najpomembnejši del kazenskega postopka, v katerem se preučijo dokazi in sprejme odločitev v zadevi. V tej fazi so pred sodiščem zaslišani obtoženec(-nci), morebitne priče in oškodovanec(-nci). Glavna obravnava je javna in poteka ustno v češčini. Če ne znate češko, ste upravičeni do tolmača.

4. Pritožbeni postopek

Obtoženec, njegovi družinski člani, odvetnik, državni tožilec ali oškodovanec se lahko pritožijo v osmih dneh. Če je vložena pritožba, pritožbeno sodišče presoja odločbo sodišča prve stopnje.

Vloga Evropske komisije

Upoštevati je treba, da Evropska komisija nima nobene vloge v kazenskih postopkih držav članic, zato vam v primeru pritožbe ne more pomagati. V teh informativnih listih je navedeno, kako in pri kom se lahko pritožite.

Za informacije, ki jih potrebujete, kliknite na spodnje povezave

Povezava se odpre v novem oknu1 – Kako do pravnega svetovanja?

Povezava se odpre v novem oknu2 – Moje pravice med preiskovanjem kaznivega dejanja

 • Preučitev
 • Preiskava
 • Pridržanje
 • Odločitev v pripravljalnem postopku – obtožnica
 • Skrajšani pripravljalni postopek

Povezava se odpre v novem oknu3 – Moje pravice med glavno obravnavo

 • Sodna obravnava
 • Kazni; pravice žrtev

Povezava se odpre v novem oknu4 – Moje pravice po glavni obravnavi

Povezava se odpre v novem oknu5 – Prekrški v cestnem prometu in drugi prekrški

Sorodne povezave

Povezava se odpre v novem oknuČeško ministrstvo za pravosodje

Povezava se odpre v novem oknuČeško ministrstvo za notranje zadeve

Povezava se odpre v novem oknuČeška odvetniška zbornica

Povezava se odpre v novem oknuInformacije o človekovih pravicah

Povezava se odpre v novem oknuPravne informacije za vsakogar


Strani v jezikih držav članic pripravljajo posamezni nacionalni organi, njihov prevod pa zagotavlja prevajalska služba Evropske komisije. Prevodi zato morda še ne vsebujejo kasnejših sprememb izvirnika, ki so jih vnesli nacionalni organi. Evropska komisija ne prevzema nobene odgovornosti za informacije ali podatke, ki jih vsebuje oziroma na katere se sklicuje ta dokument. Za pravila o avtorskih pravicah države članice, ki je odgovorna za to stran, glejte pravno obvestilo.
Zaradi izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije države članice posodabljajo strani z nacionalno vsebino na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.

Zadnja posodobitev: 03/07/2019