Sulge

PORTAALI BEETAVERSIOON ON NÜÜD KÄTTESAADAV!

Külastage Euroopa e-õiguskeskkonna portaali beetaversiooni ja andke meile selle kohta tagasisidet!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Specializirana sodišča - Anglija in Wales

See riik on üleminekuprotsessis, et astuda EList välja.

See lehekülg on masintõlgitud ja selle kvaliteet ei ole tagatud.

Tõlke hinnanguline kvaliteet: ebausaldusväärne

Kas Teie arvates on see tõlge kasulik?

Na tej strani so na voljo informacije o nekaterih specializiranih sodiščih v Angliji in Walesu, vključno s tribunali.


Upravna sodišča

Tribunalu Courts and Enforcement Act 2007 (zakon o sodiščih in izvrševanju) je oblikovala enotno strukturo za večino sodišč, ki je razdeljena na First-tier Tribunal in Upper Tribunal (višje sodišče). First-tier Tribunal in Upper Tribunal (Upper Tribunal) in Upper Tribunal (višje sodišče) imata vsak svoje sence, v katerih so obravnavane različne teme, ki združujejo podobne jurisdikcije. Podrobnosti o sodiščih so na voljo na spletni strani Sodne službe Njenega veličanstva ( Povezava se odpre v novem oknuHer Majesty’s Courts and Tribunals service).

Prvostopenjsko sodišče

To je splošno sodišče. Njegova glavna naloga je obravnavanje pritožb zoper odločitve vlade na področjih, za katera je bilo pristojno sodišče. Za nekatere namene je pristojno v celotnem Združenem kraljestvu. Prvostopenjsko sodišče je trenutno razdeljeno na šest senatov:

 • Senat za pravice do socialnih prejemkov (The Social Entitlement Chamber)
 • Senat za zdravje, izobraževanje in socialno varstvo (The Health, Education and Social Care Chamber)
 • Senat za vojne pokojnine in odškodnine pripadnikom oboroženih sil (The War Pensions and Armed Forces Compensation Chamber)
 • Davčna zbornica.
 • General Regulatory Chamber
 • Zbornica za priseljevanje in azil
 • Nepremičninska zbornica

Višje sodišče

Višje sodišče odloča predvsem, vendar ne izključno, odloča o pritožbah na podlagi odločitev First-tier Tribunal. To je višje sodišče, ki je pristojno tudi za obravnavo zadeve v zvezi s sodno presojo v nekaterih okoliščinah.

Upper Tribunal sestavljajo:

 • Upravni pritožbeni senat
 • Senat za zemljišča
 • Senat za davčne in gospodarske spore
 • Zbornica za priseljevanje in azil

Značilnost sodišč je njihovo strokovno znanje na področju pritožb. Struktura je takšna, da so sodniki strokovnjaki za pravo svoje jurisdikcije, medtem ko so nepravni člani strokovno usposobljeni ali usposobljeni na podlagi izkušenj na svojem področju. Odbori za posamezne vrste pritožb se razlikujejo glede na predmet pritožbe.

Delovna sodišča za delovna mesta in pritožbena sodišča

Employment Tribunal and Employment Appeal Tribunal (Employment Tribunal) in Employment Appeal Tribunal (pritožbeno sodišče za zaposlovanje) sta zunaj strukture enotnih sodišč, podprta pa je s HSSTS. Naloga sodišča je, da opravlja upravne naloge, ki so potrebne za to, da se lahko odloča o zahtevkih za delovna sodišča in naknadnih pritožbah na Employment Appeal Tribunal.

Upravno sodišče v Angliji in Walesu vključuje upravno pravo jurisdikcijo nad Anglijo in Walesom ter nadzorno pristojnost nad manjšimi sodišči.

Specializirana sodišča

V Angliji in Walesu je več specializiranih sodišč:

 • Na Korelaških sodiščih (v nekaterih primerih v žiriji) se preiskujejo vzroki nasilnih, nenaravnih in sumljivih smrti ali nenadnih smrti, če ni znano, kaj je razlog za smrt.
 • Sodišče sprejema odločitve o nepremičninah in zadevah, zdravstvenem varstvu in osebni blaginji odraslih (in otrok v nekaj primerih), ki nimajo zmogljivosti. Sodišče je pristojno tudi za podajanje izjav o tem, ali je oseba sposobna sprejeti določeno odločitev. Je nadrejeno sodišče in lahko določi precedense.
 • V sodnem postopku so bili primeri, ki so predmet vojaškega prava, proti pripadnikom oboroženih sil.
 • Cerkvena sodišča odločajo o zadevah v zvezi z cerkveno Anglijo in cerkvenim pravom
 • Trgovinska in trgovinska sodišča se ukvarjajo s trgovinskimi zadevami
 • Sodišča za tehnologijo in gradbeništvo se ukvarjajo z vprašanji v zvezi z gradbenimi deli ali pogodbami na področju IT

Sorodne povezave

Sodna službaPovezava se odpre v novem oknu Njenega veličanstva


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Zadnja posodobitev: 13/09/2019