Uždaryti

JAU VEIKIA PORTALO BETA VERSIJA!

Apsilankykite beta versijos Europos e. teisingumo portale ir išsakykite, ką apie jį manote!

 
 

Naršymo kelias

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Szakosított bíróságok - Anglia és Wales

Šis puslapis išverstas mašininio vertimo priemone ir jo kokybė negali būti užtikrinta.

Šio vertimo kokybė: nepatikima

Ar šis vertimas Jums naudingas?

Ezen az oldalon egyes angliai és walesi szakosított bíróságokról nyújtunk tájékoztatást, ideértve a közigazgatási döntőbíróságokat is.


Közigazgatási bíróságok

A törvényszékbíróságok és jogérvényesítésről szóló 2007. évi törvény egységes egységes struktúrát hozott létre a legtöbb törvényszék számára, amelyet az elsőfokú bíróság és a felső törvényszék elé terjesztettek. Az elsőfokú bíróság és a felső törvényszék egyenként különböző ügyekkel foglalkozó külön kamarákat működtetnek, amelyek hasonló joghatóságot biztosítanak. A döntőbíróságok elérhetőségei a A link új ablakot nyit megHer Majesty’s Courts and Tribunals Service honlapján találhatók.

Elsőfokú közigazgatási döntőbíróság (first-tier tribunal)

Az elsőfokú közigazgatási döntőbíróság általános hatáskörű közigazgatási döntőbíróság. Fő feladata a kormányzati határozatok ellen benyújtott keresetek tárgyalása mindazokon a területeken, ahol a közigazgatási döntőbíróság illetékes. A bíróság illetékessége néhány tekintetben az egész Egyesült Királyságra kiterjed. Az elsőfokú közigazgatási döntőbíróság jelenleg hat kamarára tagolódik:

 • A szociális jogosultságokkal foglalkozó tanács (Social Entitlement Chamber)
 • Az egészségüggyel, oktatással és szociális ellátással foglalkozó tanács (Health, Education and Social Care Chamber)
 • A hadinyugdíjakkal és a fegyveres erők tagjainak kártalanításával foglalkozó tanács (War Pensions and Armed Forces Compensation Chamber)
 • Az adózással foglalkozó tanács (Tax Chamber)
 • Általános Szabályozási Kamara
 • Bevándorlási és menekültügyi kamara
 • Ingatlantanács

Másodfokú közigazgatási döntőbíróság (upper tribunal)

Elsősorban, de nem kizárólag a felsőbíróság dönt az elsőfokú bíróságon hozott döntésekből eredő fellebbezésekről. Ez a Bíróság felsőbb szintű bírósága, és bizonyos körülmények között hatáskörrel rendelkezik a bírósági felülvizsgálat ügyében is.

A felső törvényszék a következőket foglalja magában:

 • A közigazgatási fellebbezésekkel foglalkozó tanács (Administrative Appeals Chamber)
 • Az ingatlanügyekkel foglalkozó tanács (Lands Chamber)
 • Az adózással és kancelláriai ügyekkel foglalkozó tanács (Tax and Chancery Chamber)
 • Bevándorlási és menekültügyi kamara

A törvényszékek jellemzője a fellebbezések tárgyát képező szakértelem. A rendszer olyan jellegű, hogy a bíróságok bírái a joghatóságuk alá tartozó területen jártas szakértők, és a nem jogi képesítéssel rendelkező bírák szakterületükön szakmai képesítéssel vagy szakmai képesítéssel rendelkeznek. Az egyes fellebbezési módokhoz használt panelek a fellebbezés tárgyától függően változnak.

Foglalkoztatási és munkaügyi fellebbviteli bíróságok

A munkaügyi bíróság és a munkaügyi fellebbviteli bíróság az egységes döntőbíróságok szervezetén kívül helyezkedik el, de a HMCTS támogatja. A választottbíróság feladata, hogy elvégezze az ahhoz szükséges adminisztratív feladatokat, hogy lehetővé tegye a munkaügyi törvényszékek és az azt követően a munkaügyi fellebbviteli bíróság elé terjesztett keresetek elbírálását.

Angliában és Walesben a közigazgatási bíróság a közigazgatási jogot is magában foglalja Anglia és Wales felett, valamint felügyeleti joghatóságot gyakorol az alsóbb szintű bíróságok és törvényszékek felett.

Szakosított bíróságok

Angliában és Walesben több szakosított bíróság is létezik:

 • A Halottkémi Bíróság ( Coroners’Courts), amelyben a halottkémek – időnként esküdtszék közreműködésével – az erőszakos, nem természetes és gyanús vagy ismeretlen okból bekövetkezett hirtelen haláleseteket vizsgálják.
 • A Gondnoksági Bíróság ( Court of Protection) a cselekvőképtelen felnőttek (és egyes esetekben gyermekek) vagyonával és ügyeivel, egészségügyi ellátásával és személyes jólétével kapcsolatos kérdésekben határoz. Ez a bíróság dönthet a cselekvőképesség kérdésében is. A bíróság a közös jog (common law) szerint működő felső szintű bíróság (court of record), amelynek ítéletei precedenst alkotnak.
 • A Haditörvényszék ( Courts Martial) előtt nyújtják be a fegyveres erők tagjai elleni, katonai jogszabályok hatálya alá tartozó kereseteket.
 • Az egyházi bíróság az angliai és az egyházi törvényhez kapcsolódó ügyekben határoz.
 • Kereskedelmi ügyekben a kereskedelmi/kereskedelmi bíróságok foglalkoznak
 • A technológiai és építési bíróságok az építési munkálatokkal vagy az informatikai szerződésekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak.

Kapcsolódó linkek

A link új ablakot nyit megŐfelsége Bírósági és Közigazgatási Döntőbírósági Szolgálata


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 13/09/2019