Uždaryti

JAU VEIKIA PORTALO BETA VERSIJA!

Apsilankykite beta versijos Europos e. teisingumo portale ir išsakykite, ką apie jį manote!

 
 

Naršymo kelias

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Szakosított bíróságok - Olaszország

Šis puslapis išverstas mašininio vertimo priemone ir jo kokybė negali būti užtikrinta.

Šio vertimo kokybė: nepatikima

Ar šis vertimas Jums naudingas?

Ez a rész az olaszországi szakosított bíróságok szervezetéről ad tájékoztatást.


Különleges joghatóság – bevezetés

Az olasz igazságszolgáltatást az olasz nép nevében alkalmazzák, és a bírák – alkotmányos okok miatt – csak a törvény hatálya alá tartoznak. Az olasz alkotmány 102. cikk szerint a bírói funkciót az igazságszolgáltatási rendszerre vonatkozó szabályok által létrehozott és szabályozott rendes bírák látják el: ez azt jelenti, hogy különleges (a kifejezetten előírtaktól eltérő) bírák vagy különleges bírák nem hozhatók létre. Csak bizonyos ügyekben, többek között olyan megfelelő polgárok részvételével, akik nem részesei a bírói testületnek, csak a rendes tanácsokban hozhatók létre. Ugyanakkor maga az Alkotmány rendelkezik az igazságszolgáltatási rendszer részét nem képező igazságügyi szervek (a továbbiakban: a rendes igazságszolgáltatás) eseteiről is.

Szakosított bíróságok

Az olasz joghatóság a polgári jog (tágabb értelemben), a „rendes” igazságszolgáltatás és a „közigazgatási” bíróságok esetében csökken. A közigazgatási bíróságok hatáskörrel rendelkeznek a jogos érdekek, és különösen a törvényben meghatározott ügyek, valamint a személyhez fűződő jogok védelmére: a közigazgatási bíróságok az első fokon eljáró regionális közigazgatási bíróság (TAR) és az Államtanács (amely a fellebbviteli bíróság). A „szubjektív jogokkal” kapcsolatos ügyekben a rendes bíróságok rendelkeznek joghatósággal; a „jogos érdekekhez” kapcsolódó ügyekben a közigazgatási joghatóság illetékes. A közigazgatási igazságszolgáltatási szabályzatot – amely az illetékesség feltételezéseit is tartalmazza – a 104. évi 2010. sz. törvényerejű rendelet tartalmazza. A link új ablakot nyit megA közigazgatási igazságszolgáltatási szabályzat (a továbbiakban: g.A.) angol, francia és német nyelven (ingyenes) rendelkezésre áll.

Egy további bíróság a számviteli joghatóság alá tartozik: a Számvevőszék állami számviteli ügyekben és a törvényben meghatározott egyéb ügyekben rendelkezik hatáskörrel. A számvitelt a 174. évi 2016. sz. törvényerejű rendelet tartalmazza.

Olaszországban is van adójogrendszer, amelynek eljárási szabályait a 546. évi 1992. sz. törvényerejű rendelet állapítja meg. Az adójogrendszert a tartományi adóbizottságok (elsőfokú bíróságok) és a regionális adóbizottságok (fellebbviteli bíróságok) gyakorolják. Az összes fajta és faj adójával kapcsolatos vita, beleértve a regionális, tartományi és önkormányzati díjakat, valamint a Nemzeti Egészségügyi Szolgálathoz, az alállásokra és a kiegészítő illetékekre, a vonatkozó szankciókra és minden egyéb terhekre, valamint minden egyéb terhekre adott hozzájárulást, az adójoghatósághoz tartozik.

A jog megsértése (az Alkotmány 111. cikk) mindig nyitva áll a Semmítőszék előtt a különleges bíróságok által hozott ítéletek ellen.

Utolsó frissítés: 01/02/2018


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 18/10/2019