Zavřít

BETA VERZE PORTÁLU JE JIŽ K DISPOZICI!

Vyzkoušejte si BETA verzi evropského portálu e-Justice a dejte nám vědět, jak se Vám s ní pracuje!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Evropska odredba o zaščiti

Tento text byl přeložen strojově. Za kvalitu překladu neručíme.

Kvalita tohoto překladu byla ohodnocena známkou: špatná

Jak byste ohodnotili kvalitu tohoto překladu?


Sodno varstvo žrtve nasilja in nadlegovanja se lahko izvrši v drugih državah EU.


Pravica do nadaljnje zaščite z zaščitnimi ukrepi ob selitvi v drugo državo članico

Za učinkovito zaščito žrtev nasilja in nadlegovanja jim nacionalni organi pogosto odobrijo posebne ukrepe (prepoved približevanja, prepoved ali podobno odredbo o zaščiti), ki pomagajo preprečevati nadaljnjo napadalnost ali ponovni napad s storilcem kaznivega dejanja. Če ste v državi članici dobili odredbo o zaščiti, boste ob selitvi ali potovanju v drugo državo članico morda želeli biti še naprej zaščiteni s to odredbo. V ta namen je vzpostavila mehanizem za vzajemno priznavanje zaščitnih ukrepov.

Nacionalni zaščitni ukrepi so lahko civilne, kazenske ali upravne narave, njihovo trajanje, obseg in postopki sprejemanja pa se med državami članicami razlikujejo. Zaradi različnih pravnih podlag v pravu EU za vzajemno priznavanje civilnopravnih in kazenskopravnih ukrepov sta bila za zagotovitev prostega pretoka treh najpogostejših vrst zaščitnih ukrepov v EU potrebna dva ločena instrumenta. Zaščitni ukrepi, ki so zajeti v Direktivi in Uredbi, zadevajo primere, pri katerih ste kot žrtev ali potencialna žrtev kaznivega dejanja zaščiteni s prepovedjo ali ureditvijo vstopa na določene kraje, stikov z osebo, ki povzroča tveganje, ali približevanja osebe, ki povzroča tveganje.

Povezava se odpre v novem oknuDirektiva 2011/99/EU o evropski odredbi o zaščiti vzpostavlja mehanizem, ki omogoča priznavanje odredb o zaščiti, ki se izdajajo kot kazenskopravni ukrepi med državami članicami.

Če ste zaščiteni z odredbo o zaščiti v kazenskih zadevah, ki je bila izdana v eni od držav članic, lahko zaprosite za izdajo evropske odredbe o zaščiti.

Zaščito bi bilo treba dodeliti na podlagi novega zaščitnega ukrepa, ki ga sprejme država članica, v katero boste potovali, ali za prehod na poenostavljeni in pospešeni postopek.

Če pa uveljavljate civilnopravno odredbo o zaščiti, izdano v državi članici vašega prebivališča, lahko uporabite Povezava se odpre v novem oknu Uredbo (EU) št. 606/2013 o vzajemnem priznavanju zaščitnih ukrepov v civilnih zadevah, ki vzpostavlja mehanizem, ki omogoča neposredno priznavanje odredb o zaščiti, izdanih kot civilnopravni ukrep, med državami članicami.

Če ste torej zaščiteni s civilnopravno odredbo o zaščiti, ki jo je izdala država članica, v kateri imate prebivališče, se lahko na to odredbo neposredno sklicujete v drugi državi članici Povezava se odpre v novem oknutako, da pridobite potrdilo o vaših pravicah in ga predložite pristojnim organom.

Direktiva in uredba se uporabljata od 11. januarja 2015.


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Poslední aktualizace: 01/10/2019